Overslaan en naar de inhoud gaan

'Code zwart ligt op de loer'

Geplaatst opdonderdag 7 januari 2021 - 18:56

Er liggen op dit moment ongeveer 60 coronapatiënten in een Limburgs ic-bed en het ziekenhuisprotocol voor 'code zwart' ligt klaar.

Hoe reëel is het dat er keuzes gemaakt moeten worden tussen wie wél en wie niet op de intensive care behandeld worden?

De afgelopen dagen daalt het aantal coronapatiënten dat in Limburg op een ic ligt mondjesmaat, vertelt Iwan van der Horst. Hij is hoofd van de intensive care van het Maastrichtse ziekenhuis en heeft het overzicht van de bezetting van de ic's in Limburg.

Genoeg bedden
Volgens Van der Horst is het de afgelopen dagen stabiel en is er sprake van een lichte daling van het aantal mensen dat is opgenomen op een Limburgse ic. Vorige week was dat anders. "Toen was er een moment dat ik dacht 'code zwart ligt op de loer'," zegt Van der Horst donderdag in L1mburg Centraal. "We hebben daarna meer bedden gecreëerd en door te schuiven en overuren te maken zijn er voldoende handen aan die bedden. Maar het zorgpersoneel kan dat niet langere tijd volhouden. Code zwart wordt reëel als personeel uitvalt, het ligt altijd op de loer." Op dit moment stijgt het aantal besmettingen weer. "We bereiden ons nu voor omdat we er echt klaar voor willen zijn als code zwart er komt."

Code zwart
Ziekenhuizen hebben een draaiboek klaarliggen voor het doemscenario 'code zwart'. In dat geval is de toestroom van coronapatiënten op de ic's zo groot dat er niet voor iedereen plek is. In dat geval moet er gekozen worden wie wel behandeld wordt en wie niet. Allereerst is de medische situatie van de patiënt doorslaggevend voor die keus: wie heeft de meeste overlevingskansen. Maar als de medische situatie van twee patiënten nagenoeg gelijk is, moet worden gekeken naar andere factoren. Daarvoor zijn vier selectiecriteria afgesproken. Allereerst hebben mensen voorrang die maar kort behandeld hoeven te worden op de ic, want coronapatiënten moeten vaak langdurig intensief behandeld worden. Daarna krijgen zorgmedewerkers voorrang. Het derde en vierde criterium - kijken naar de leeftijd van de patiënt en dobbelen of lootjes trekken - zijn het meest omstreden, zegt hoogleraar Medische Ethiek Guy Widdershoven.

'Niet arts geworden om te dobbelen'
Medisch specialisten moeten die keus uiteindelijk maken. Volgens Van der Horst heeft elk ziekenhuis een zogenoemd triage-team, dat bepaalt wie er in dat geval behandeld gaat worden en wie niet. "Dobbelen lijkt me echt iets wat je moet voorkomen. Je bent geen arts geworden om aan de hand van een dobbelsteen te bepalen of iemand mag leven of niet. Vanuit mijn perspectief moeten we daar echt vandaan blijven. Dus moet je heel goed naar de medische toestand kijken. De kans dat de gezondheidstoestand van twee mensen precies identiek is, is heel klein. Dus in de meeste gevallen geeft dit de doorslag. Maar als je toch een patstelling krijgt, dan is het leeftijdscriterium weliswaar cru, maar moet je daar toch voor kiezen."

Volgens Widdershoven kan het gebeuren dat in sommige gevallen het leeftijdsverschil te klein is om op basis daarvan een besluit te nemen: "Bijvoorbeeld als het gaat tussen iemand van 61 en iemand van 59. Afhankelijk van de gezondheidssituatie kan het zo zijn dat je beter de persoon van 61 kunt redden, dan de persoon van 59."

Triage
De keuze wie er uiteindelijk wordt geholpen op de ic en wie niet, ligt in handen van het triage-team. "Degene die aan het bed staat, is niet degene die de beslissing neemt. Dat doet het triage-team, dat niet aan het bed staat en de patiënt niet in de ogen kijkt." Op die manier wordt de beslissing meer vanaf een afstand genomen en dus objectiever, denkt Van der Horst. In het ziekenhuis in Maastricht bestaat dat team uit drie artsen. En als zij er niet uitkomen, is er nog een commissie. Want het is heel secuur werk," legt Van der Horst uit. "Maar de dokter aan je bed hoef je niet te overtuigen; de moeilijke beslissing ligt in de handen van anderen. En laten we hopen dat het nooit zover komt."

Humaan lichtpuntje
De praktijk leert dat veel ouderen al vooraf zeggen dat jongeren voorrang boven hen moeten krijgen. "Die geluiden hoorden we al tijdens de eerste golf in Italië en dat zie ik nu ook in mijn eigen omgeving. Het enige humane aan deze tijd is dat we elkaar steunen om ons er samen doorheen te slaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen