Overslaan en naar de inhoud gaan

Code oranje: wat is de impact voor Limburgers én Belgen?

Geplaatst opvrijdag 4 september 2020 - 12:18

België heeft Limburg donderdag aangeduid als een gebied met code oranje. Wat betekent dat besluit in de praktijk? Er zijn veel vragen bij Limburgers, maar ook bij Belgen die vaak de grens oversteken.

Alvast een klein tipje van de sluier: in de praktijk verandert er weinig, blijkt uit een rondvraag van L1.

Toch zorgen
Volgens de officiële regels van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken geldt voor alle Belgen die naar Limburg komen, dat ze 'verhoogd waakzaam' moeten zijn. Dat zegt woordvoerster Marie Cherchari van het ministerie. "Quarantaine en een test zijn aanbevolen na terugkeer, ook voor een kort bezoek", zegt Cherchari. "Maar het is niet verplicht."

Of de nieuwe maatregel veel Belgen zal tegenhouden om naar Limburg te komen, is nog afwachten. Toch maakt de Maastrichtse horeca zich zorgen, zegt vice-voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht. "Dit gaat zeker gevolgen hebben voor de horeca-ondernemers. De maatregel gaat er voor zorgen dat minder mensen naar de stad komen. Als je weet dat ongeveer 20 procent van de klanten Belgen zijn, weet je dat het ons zal raken."

Paulus denkt dat de horeca-ondernemers zich vooral zorgen maken omdat ze al forse klappen hebben gehad door de coronacrisis. "Het is sowieso al spannend voor ons en dan komt dit er nog eens bovenop." Veel annuleringen of vragen van Belgische klanten heeft Paulus nog niet gehad, maar dat komt vooral omdat het nieuws nog vers is, denkt hij. "Wij waren verrast door het nieuws."

Ook in België verrast
Niet alleen in Limburg kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel, ook in België zijn veel mensen verrast. "Ik had dit niet zien aankomen", zegt burgemeester Jo Brouns van grensgemeente Kinrooi. "Dit betekent dat Belgen alleen voor essentiële verplaatsingen de grens mogen oversteken. Om te werken, naar school te gaan of je bejaarde ouders te verzorgen." Ook in omgekeerde richting mag iedereen de grens oversteken vanuit Nederland naar België om te gaan werken of naar school te gaan.

Video: L1

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken is eveneens verrast door het nieuws. "Ik kreeg meteen heel veel vragen van mensen. In Lanaken wonen veel Nederlanders en het raakt mensen diep", zegt Keulen. " Wij zijn eigenlijk een buitenwijk van Maastricht, hier zitten bijvoorbeeld 1.000 kinderen uit Limburg op school. Bij iedereen gingen de alarmbellen af toen het nieuws donderdag bekend werd."

Er verandert niets
In de praktijk zal er amper iets te merken zijn van code oranje, denkt Marino Keulen. "Eigenlijk moet niemand ongerust zijn. Niet-essentiële verplaatsingen worden afgeraden, maar niet verboden. In de praktijk gaan wij daar verder niets mee doen." De burgemeester van Lanaken zegt dat er zeker geen politiecontroles of grensafsluitingen zullen komen. "Iemand die gaat uiteten in Maastricht kan er zeker van zijn dat de grens nog open is als hij weer naar Lanaken rijdt. Mensen uit Nederland kunnen ook gewoon komen winkelen of tanken in Lanaken."

Waarom code oranje?
De argumenten van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken voor het veranderen van de code zijn nog niet bekend. "We hebben dit besluit genomen op basis van het advies van wetenschappers", zegt woordvoerster Marie Cherchari van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel. Op de vraag wat dat advies dan precies is, kan ze geen antwoord geven.

Burgemeester Keulen van Lanaken nuanceert de onrust over het besluit. "Ik denk dat er in wetenschappelijke tabellen in Brussel bepaalde cijfers zijn overschreden, maar mijn aanvoelen is niet dat het in Limburg gevaarlijker is geworden", zegt Keulen. "Mensen moeten zich dan ook geen zorgen maken. "

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen