Overslaan en naar de inhoud gaan

Code oranje in Limburg: strooiwagens staan paraat

Geplaatst opvrijdag 6 januari 2017 - 14:35

Het KNMI heeft voor zaterdag overdag in heel Limburg ‘code oranje’ afgekondigd wegens grote kans op gladheid.

De meteorologische dienst voorspelt dat het rond 4:00 uur vannacht in de hele provincie gaat sneeuwen. Ze waarschuwt in de uren erna ook voor mogelijke ijzel. Wegen kunnen erg glad worden.

Strooiwagens
Rijkswaterstaat heeft alles paraat staan om, zodra dat nodig blijkt, met strooiwagens op pad te gaan en zo de snelwegen in Limburg berijdbaar te houden. Ze gaan vanuit vijf verzamelpunten de weg op: Venlo, Elsloo, Hulsberg, Bocholtz en St. Joost. Dat strooien gebeurt bij voorkeur ’s nachts zodat het zout goed kan intrekken voordat de verkeersstroom op gang komt.

Lees ook: Zo rijd je veilig over een spekgladde weg

Extreme situaties
Landelijk heeft Rijkswaterstaat de beschikking over 546 strooiwagens en 350 sneeuwploegen, wagens met een sneeuwschuiver. Voor extreme situaties zijn twee firestormers beschikbaar. Die spuiten een zoutoplossing van zo’n 60-70 graden op de ijzige weg. Met dat materieel kan landelijk in twee uur tijd 10.000 kilometer snelweg, inclusief de op- en afritten worden bestrooid. Dat gebeurt dan door 1.200 man personeel, 800 chauffeurs en 400 man voor de coördinatie en het laden en lossen.

56 depots
Verdeeld over Nederland ligt voor deze winter ruim 200.000 ton (200 miljoen kilo) zout opgeslagen in vijf centrale en 56 regionale depots. Via een landelijk dekkend gladheidssysteem wordt Rijkswaterstaat automatisch gewaarschuwd zodra er kans op gladheid ontstaat. Dat systeem werkt met in het wegdek verzonken temperatuur-sensoren en meetstations langs de weg.

Lees hier een uitgebreid weerbericht.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Opgepast: slecht zicht door verraderlijke mistbanken
Waarschuwing voor gladheid en flinke sneeuwval
Waarschuwing voor gladheid, strooiwagens rijden af en aan
Code geel voor Limburg: Sneeuw en gladheid
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen