Overslaan en naar de inhoud gaan

Code geel: zware onweersbuien verwacht in de nacht

Geplaatst opdonderdag 17 juni 2021 - 22:57

Komende nacht en vrijdag is er kans op onweersbuien met zware windstoten en plaatselijk veel regen en hagel. Het KNMI waarschuwt daarvoor met code geel.

In de nacht kan het gaan onweren en die buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer, waarschuwt het KNMI. In korte tijd kan er veel neerslag vallen. De buien trekken vanuit het zuiden over de rest van Nederland.

Vrijdag
Vrijdag is het nog altijd broeierig. Het kwik stijgt dan opnieuw tot boven de 30 graden, met maxima rond 32 graden. Dat wordt dan de derde tropische dag op rij. En wederom trekken er onweersbuien over Limburg, met plaatselijk kans op fikse buien met hagel en windstoten.

Tornado
Volgens het KNMI bestaat er lokaal bovendien een piepkleine kans op een tornado. Zo'n zware windhoos is 'niet helemaal uit te sluiten'. Het meteorologisch instituut houdt voor vrijdagmiddag rekening met het ontstaan van zogeheten supercellen, dat is het zwaarste type onweer. Dat kan ontstaan als de windsnelheid en -richting in de bovenlaag sterk afwijken van die in de onderlaag.

Supercel
Als de warme opstijgende luchtstroom en de koude dalende stroom tegen elkaar in gaan draaien, ontstaat een 'mesocycloon' (een draaiend stormgebied met een doorsnee van enkele kilometers), die weer kan leiden tot een tornado. Een supercel kan urenlang actief blijven en gaat gepaard met zware regen en hagel, windstoten en veel bliksem.

Weekend
De vooruitzichten voor het weekend zijn wat minder onstuimig. Zaterdag blijft het droog en wordt het met maximaal 25 of 26 graden iets minder warm. Zondag loopt het kwik opnieuw iets op tot bijna 30 graden en is het benauwd en kan het weer gaan onweren.

Volgende week
Na het weekend zijn er eerst nog enkele buien, maar daarna wordt het droger en koelt het iets af, tot de temperatuur woensdag en donderdag zo'n 23 graden bereikt.

Bekijk hier de volledige weersverwachting.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen