Overslaan en naar de inhoud gaan

Cocaïnezaak van 67 miljoen opnieuw voor de rechter

Geplaatst opdonderdag 11 februari 2016 - 6:05

Een mega-cocaïnezaak uit 2007, waarbij vijf Limburgers betrokken zijn geweest, krijgt na negen jaar een nieuw vervolg voor het gerechtshof in Den Bosch.

De hervatting van het megaproces is flink vertraagd, omdat de hoofdverdachte John H. (44) uit Weert nog altijd spoorloos is. Hij nam in 2007 de benen en lijkt sindsdien onvindbaar. Dat melden de Limburgse kranten donderdag.

Spoorloos
H. heeft jarenlang op de lijst van tien meest gezochte Nederlanders gestaan. Ook medeverdachte Marc S. (47) uit Maastricht blijkt anno 2016 niet meer te traceren voor justitie.

67 miljoen
In september 2007 ontdekten drugshonden in de haven van Rotterdam in een container bijna 1700 kilo cocaïne. De waarde was 67 miljoen euro. Het drugstransport had de bestemming Weert. Het adres: een bedrijf van Maastrichtenaar Marc S.

Op de vlucht
John H. werd gezien als de organisator van het drugstransport. De politie wist zijn medeverdachten wel op te pakken, maar H. vluchtte op de ochtend dat de politie zijn woning binnenviel.

Verdwenen
Bij de behandeling in 2009 van de zaak bleek dat monsters van de vermeende drugs zijn verdwenen. Hierdoor kon geen tegenonderzoek plaatsvinden. Toch veroordeelde de rechtbank Roermond H. bij verstek tot bijna tien jaar celstraf. S. uit Maastricht moest acht jaar de cel in.

Vrijgesproken
Het hof in Den Bosch sprak hen en vier medeverdachten uit Weert, Roermond en Eindhoven in 2013 echter vrij omdat de belangen van de verdachten ernstig zijn geschaad.

Onbegrijpelijk
Het Openbaar Ministerie stapte daarop naar de Hoge Raad. Die instantie zei in 2014 bewijsuitsluiting door het hof 'onbegrijpelijk' te vinden. De zaak moest daarom over bij het hof.

In Colombia
Volgens bronnen rond het onderzoek heeft het OM sinds 2014 nog eens alles uit de kast gehaald om John H. alsnog op te sporen en voor de rechter te brengen. Tevergeefs. Advocaat Gitte Stevens van H. wil niets kwijt over zijn verblijfplaats.

Een woordvoerder zegt dat het gerechtshof in Den Bosch zich in de tweede helft van dit jaar opnieuw over de zaak zal buigen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Celstraf voor smokkelaar van 1700 kilo 'koffiecoke'
rechtbank roermond (4 maart 2020)
Man gearresteerd in rechtbank voor poging tot mishandeling
Taakstraf in zaak Hypo-Leasing in Maastricht
22 maanden cel voor cocaïnehandelaar uit Roermond
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen