Overslaan en naar de inhoud gaan

Coalitiepartners Meerssen negeren fusie-oproep college

Geplaatst opzaterdag 5 september 2020 - 16:31

De grootste partijen in de coalitie van Meerssen zien geen reden om nu alsnog te koersen op een fusie met Maastricht.

De wethouders dreigen met opstappen als de gemeenteraad niet instemt met de fusie. Het college krijgt de meerjarenbegroting niet rond en ziet een fusie als enige oplossing. De voornaamste coalitiepartijen CDA en KIJK!!! weigeren echter vooralsnog.

Begroting staat los van fusie
"Wij zien de taak om een begroting sluitend te maken los van een fusietraject", zegt Agnes Jonkhout van het CDA. "De wethouders moeten eerst zorgen voor een sluitend huishoudboekje. We blijven op dit moment koersen op een samenwerking in de vorm van een regiefunctie." In deze variant zouden de ambtenaren van Meerssen worden ondergebracht bij de gemeente Maastricht en koopt Meerssen hun diensten in. De gemeente Meerssen blijft op die manier zelfstandig.

Mes op de keel
"De redenatie van de wethouders is ook voor ons te kort door de bocht", stelt Andreas Pohle van coalitiepartner KIJK!!!. Voordat er over een fusie wordt gepraat, zou er volgens hem eerst draagvlak onder de bevolking gecreëerd moeten worden. "Voor onze partij is een fusie an sich nog best bespreekbaar, maar niet op deze manier. Niet met het mes op de keel."

Voorstanders in de coalitie
Binnen de coalitie zijn er ook voorstanders van een vrijwillige fusie met Maastricht. Zoals fractievoorzitter Gerrit van der Bijl van BRUG-M: "We snappen de wethouders en en hebben veel respect voor hen. We zullen nu nogmaals een klemmend beroep op alle raadsfracties doen om te kiezen voor een fusietraject."

Spoedvergadering
Inmiddels is er door twee partijen, onder meer door BRUG-M, een extra raadsvergadering aangevraagd. Die spoedvergadering zou op de kortst mogelijke termijn moeten plaatsvinden, waarschijnlijk op 14 september. "Twee dagen later wordt er binnen de Maastrichtse gemeenteraad gesproken over het lopende onderzoek naar samenwerking met Meerssen. We moeten dus voor die tijd weten of een fusietraject gestart moet worden", zegt Van der Bijl. Komende maandag komen de fractievoorzitters bij elkaar om te bepalen hoe de extra raadsvergadering er dan praktisch uit zou moeten zien.

Lees ook: Gedeputeerde roept Meerssen op: maak fundamentele keuzes

Opstappen
De wethouders van de gemeente Meerssen treden af als de raad besluit om verder te gaan als zelfstandige gemeente. Opstappen is volgens wethouder Jan Gulikers een laatste redmiddel. "Het college van de gemeente Meerssen wil graag een herindeling. We denken dat de andere weg onvoldoende mogelijkheden biedt om het immense probleem waar we voor staan op te lossen." De gemeente kampt met een groot financieel tekort op de meerjarenbegroting, dat zou oplopen tot 1.7 miljoen euro.

Lees ook: Wethouders: Meerssen bij Maastricht, anders stappen we op

Onverantwoorde bezuinigingen
Volgens de wethouder zijn alle andere mogelijkheden onderzocht. "De raad heeft op dit moment een besluit genomen om de zelfstandigheid te behouden. Het is dan aan de wethouders om de consequenties van de keuze uit te voeren. Daar hebben we stevig over nagedacht en alles laten berekenen. Zelfstandig blijven zou tot zeer drastische bezuinigingen leiden en dat vinden we onverantwoord voor onze burgers. Daar willen we dan ook geen verantwoordelijkheid voor dragen."

Overstag gaan
Gulikers weet niet hoe groot de kans is dat de raad overstag gaat. "Ik zou er geen fles wijn op durven inzetten. Ik hoop wel dat de raad zal kiezen voor herindeling. Als dat niet zo is, dan moeten we dat besluit respecteren, want de raad is het hoogste orgaan. In dat geval stappen wij op."

Het stadsbestuur van Maastricht heeft eerder deze week te kennen gegeven open te staan voor een fusie met Meerssen. Dat antwoordde het bestuur op vragen uit de Maastrichtse raad.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen