Overslaan en naar de inhoud gaan

Coalitieakkoord Leudal gesloten; keuze voor vijf wethouders

Geplaatst opwoensdag 23 mei 2018 - 18:58

In Leudal hebben de lokale partijen Samen Verder en Ronduit Open en D66 gekozen voor één wethouder meer dan het vorige college.

Het nieuwe college van de drie partijen krijgt nu vijf wethouders die samen goed zijn voor 4,25 fte. Dat staat in het coalitieakkoord dat woensdag is gesloten.

Twee nieuwe wethouders
Het vorige college telde vier wethouders. Robert Martens van D66 is één van de twee nieuwe wethouders. Hij was lijsttrekker van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Aan de kant geschoven
De andere nieuwkomer is Mart Janssen. Hij was in het verleden wethouder voor de PvdA, maar stond nu zesde op de kandidatenlijst van Ronduit Open.
Hij neemt de plaats in van Richard Verheul. Die voelt zich overigens aan de kant geschoven en is daarom uit de partij gestapt. Hij gaat verder als eenmansfractie.

Blijvers
De drie andere wethouders zijn blijvers: Stan
Backus voor Ronduit Open en Piet Verlinden en Arno Walraven voor Samen Verder. Voor Walraven wordt het zijn laatste periode. Hij is al 18 jaar wethouder, waarvan 7 jaar in Leudal en 11 jaar in de voormalige gemeente Haelen.

Samenspel
De titel van het coalitieakkoord is 'Samenspel'. Daarmee willen Samen Verder, Ronduit Open en D66 aangeven dat ze bewoners en maatschappelijke organisaties veel meer willen betrekken bij het maken van beleid.

'Als overheid beseffen we dat we niet alleen de expertise en wijsheid in pacht hebben om onze gemeente duurzaam leefbaar te houden', zo staat in het akkoord.

Het nieuwe college wordt op 29 mei geïnstalleerd tijdens een raadsvergadering. De coalitie kan rekenen op 15 van de 25 zetels in de gemeenteraad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen