Overslaan en naar de inhoud gaan

Coalitieakkoord Bergen: jeugdhulp en zorg aanpakken

Geplaatst opmaandag 18 juni 2018 - 18:02

De nieuwe coalitie in Bergen wil de vraag naar jeugdhulp en zorg verminderen. Dat blijkt uit het coalitieakkoord van CDA, de progressieve lijst PK en VVD.

Dat is maandag ondertekend in het gemeentehuis.

Zelfredzaamheid
D
e drie partijen hebben afgesproken dat het accent gelegd gaat worden op 'zelfredzaamheid, het organiseren van hulp in de eigen omgeving en goede contacten met huisartsen en onderwijs.'

Problemen
Via de scholen moeten eventuele problemen met jongeren al in een vroeg stadium worden gesignaleerd.
Ook wordt onderzocht of de benodigde zorg goedkoper kan worden ingekocht bij instellingen.

Miljoen
De aanpak moet een bezuiniging opleveren van een miljoen.
Die is nodig om te voorkomen dat er opnieuw een tekort ontstaat op uitgaven voor jeugdhulp en WMO zoals huishoudelijke hulp, aldus de nieuwe coalitie. Afgesproken is wel dat er geen wachtlijsten voor het verkrijgen van zorg mogen ontstaan omdat het budget op is.

Groenonderhoud
Verder gaan CDA, PK en VVD langdurig werklozen met een bijstandsuitkering verplichten 'een zinvolle maatschappelijke tegenprestatie' te leveren. Bijvoorbeeld bij het groenonderhoud.
Een ander opvallend punt is een nieuw subsidiebeleid voor verenigingen en accommodaties. Dat wordt nodig gevonden omdat een tekort op de begroting dreigt te ontstaan als het huidige beleid wordt voortgezet.

Meegewogen
In het nieuwe beleid wordt onder meer 'meegewogen' hoe actief een vereniging is, wat zij doet om andere inkomsten te verwerven en of samenwerking of zelfs fusie verenigingen krachtiger maakt, zo staat in het coalitie-akkoord.
Zeker is wel dat Afferden een gemeenschapsvoorziening krijgt. Op economisch gebied wil de coalitie actief ondernemers gaan werven voor winkelcentrum Mosaïque in Nieuw-Bergen en bedrijventerrein De Flammert. Die worden allebei geconfronteerd met leegstand. Op De Flammert moet er ruimte komen voor kleine ondernemingen.

Veilig
De drie coalitiepartijen houden ook vast aan het plan voor een groot
energiepark op landgoed Wells Meer. Ook de ontwikkeling van Maaspark Well ten behoeve van waterrecreatie wordt ‘versneld’ doorgezet. Verder willen CDA, PK en VVD dat er een tunnel onder de N271 bij Afferden komt om te zorgen dat fietsers daar veilig de weg kunnen oversteken. En er wordt opnieuw gekeken naar het handhavingsbeleid.

Doel daarvan is dat handhaving meer is gericht op het in overleg bereiken van oplossingen dan op het opleggen van dwangsommen, aldus het akkoord.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen