Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Coalitie met PVV was fout’

Geplaatst opzaterdag 5 november 2016 - 6:05

Het CDA had nooit een coalitie moeten vormen met de PVV. Dat zegt Karel Leunissen, scheidend voorzitter van CDA Limburg in De Limburger.

Zowel landelijk als provinciaal gingen de christendemocraten een alliantie aan met de partij van Geert Wilders. Op beide fronten botste het en viel uiteindelijk respectievelijk het kabinet en het provinciebestuur.

Piepelen
"
Achteraf gezien is de samengang met de PVV een totaal verkeerde keuze geweest", zegt Leunissen, die in 2011 aantrad als partijvoorzitter. "Ik heb bij mijn aantreden meteen gezegd dat we ons te vaak lieten piepelen door de PVV. Zowel landelijk als provinciaal."

Het zorgde ook voor interne onrust, merkt Leunissen. "Sommige partijleden bleven tegen de keuze voor de PVV. Dat werkte door. Zelfs onze eigen fractievergaderingen verliepen rommelig. Toen ben ik er scherp bovenop gaan zitten, samen met toenmalig fractievoorzitter Martijn van Helvert."

Rel
Leunissen analyseerde de samenwerking in Limburg, en constateert al snel dat er geen houden meer aan is. "De ellende stapelde zich op. Toen er een rel ontstond rond het bezoek van de Turkse president Gül, was het genoeg geweest."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

CDA Limburg niet ontevreden over concept-kandidatenlijst
Landelijke nieuwjaarsreceptie CDA is in Venlo
Karel Leunissen stopt als voorzitter van CDA-Limburg
Impressie nieuw hoofdkantoor DSM in Maastricht (15 jul 2021)
Partijen tevreden over afzien DSM van subsidie hoofdkantoor
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen