Overslaan en naar de inhoud gaan

Coalitie Gulpen-Wittem gevallen na vertrouwensbreuk

Geplaatst opdonderdag 2 juli 2020 - 8:38

De coalitie in Gulpen-Wittem is gevallen. Balans heeft dinsdagavond het vertrouwen in coalitiepartner PRO opgezegd.

Fractievoorzitter Frans Derksen van Balans heeft de coalitie opgeblazen, omdat PRO volgens hem dinsdagmiddag achter zijn rug om een persbericht de wereld in heeft geslingerd waarin PRO aankaart op zoek te gaan naar een extra politieke partner om de coalitie te verbreden.

Vertrouwen weggeëbd
Samen bezaten PRO en Balans 7 zetels in de 15-koppige gemeenteraad. De coalitie is haar meerderheid kwijtgeraakt, nadat raadslid Ineke van der Laan in oktober 2019 uit de PRO-fractie stapte.

Het vertrouwen in PRO is bij Balans-voorman Frans Derksen vooral weggeëbd, omdat PRO in het persbericht stelt dat de samenwerking met Van der Laan, die sinds haar vertrek bij PRO een eenmansfractie bestiert in de gemeenteraad van Gulpen-Wittem, 'broos' is. "Zij opereert zelfstandig en maakt haar eigen politieke afwegingen. Ze hoeft het niet altijd eens te zijn met coalitievoorstellen", springt Derksen voor haar in de bres. "We proberen zeker met haar samen te werken", maar dat is geen verplichting.

Binnen de partij
Derksen was op de hoogte van de plannen van PRO om op zoek te gaan naar een nieuwe coalitiepartner. "Om 13:30 uur heb ik er woensdagmiddag over gesproken met PRO", zegt hij. "Ik heb aangegeven dat ik niet bij voorbaat afwijzend sta tegen een zoektocht naar een extra coalitiepartner. En daar heb ik meteen bij gezegd dat ik er later op terugkom, omdat ik het eerst binnen de partij wil bespreken."

Onder vuur
Tot zijn verbazing ontving Derksen enkele uren later veel berichtjes van partijgenoten die hem vroegen waar hij mee bezig was. "Vanaf 15:30 uur kwam in mijn eigen partij onder vuur te liggen." Diverse partijgenoten hadden via verschillende kanalen het persbericht van PRO onder ogen gekregen, zo verklaart Derksen de boosheid bij zijn partijgenoten. "We zijn woensdagavond bij elkaar gekomen en we hebben als Balans de conclusie getrokken dat we niet verder kunnen met PRO. Het vertrouwen is weg."

Verbreding
PRO-fractievoorzitter Jack Cremers herkent zich niet in de lezing van Derksen. "Maandagavond is een fractievoorzittersoverleg geweest. Daar was Derksen ook bij". zegt Cremers. "Tijdens dat overleg is aangegeven dat we op zoek moeten gaan naar verbreding van de coalitie." Cremers zegt dat uitdrukkelijk naar hem is gekeken om daar een leidende rol in te spelen, omdat zijn partij met 4 zetels de grootste is.

Onbestuurbaar
"Omdat we als coalitie geen meerderheid hebben, dreigden we onbestuurbaar te worden." Cremers erkent dat de situatie die hij wilde voorkomen, nu is feitelijk is ontstaan. "Maar wat mij betreft is de samenwerking met Balans nog niet voorbij." Cremers wil proberen om de relatie met Balans te herstellen. "En op zoek te gaan naar verbreding."

Nieuwe coalitie
Derksen zit anders in de wedstrijd. Wat hem betreft betreft is PRO nu niet zonder meer aan zet om het initiatief te pakken om een nieuwe coalitie te smeden. "Ik ga zeker met de politieke partijen in Gulpen-Wittem praten om te kijken of we tot een nieuwe coalitie kunnen komen."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen