Overslaan en naar de inhoud gaan

Coalitie gevallen, crisis in Landgraaf

Geplaatst opzaterdag 21 januari 2017 - 5:55

De coalitie in Landgraaf is door toedoen van het CDA gevallen. Dat is het directe resultaat van de herindelingsperikelen van de afgelopen week.

De nieuwe machthebbers GBBL, CDA en de eenmansfractie Smeets hebben vrijdag tijdens een turbulente raadsvergadering de macht gegrepen. Ze gaan alles in het werk stellen om het beoogde herindelingsproces om te buigen.

Herindeling
Maandag stemde coalitiepartij CDA samen met
GBBL en Smeets tegen het collegevoorstel om Landgraaf samen te voegen met Heerlen. Daarmee was het voorstel verworpen. CDA-gedeputeerde Ger Koopmans pikte dit niet en nam al een dag later de regie in het herindelingsproces in handen. De provincie streeft naar een bredere fusie in Parkstad dan alleen de combinatie Landgraaf-Heerlen. GBBL vroeg naar aanleiding hiervan een extra raadsvergadering aan die vrijdag gehouden werd.

Wantrouwen
Gaande de avond werd duidelijk dat het CDA aanstuurde op een breuk. Zeker na de zinspeling dat het aanvankelijke vertrouwen binnen de drie jaar zittende coalitie (bestaande uit SP, PvdA, CDA, GroenLinks, VVD en fractie Haarbosch) was omgeslagen in wantrouwen. Dat betekende crisis. VVD-leider Björn Lambie vroeg een schorsing van anderhalf uur aan in een poging om een breuk te voorkomen.

Die moeite bleek tevergeefs.

Lees zaterdag meer over de gevallen coalitie in De Limburger.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Koopmans voert druk op om voor herindeling te stemmen
CDA in Landgraaf haalt hard uit naar Ger Koopmans
Ger Koopmans bezorgd over crisis in Landgraaf
'Zo snel mogelijk nieuw bestuur voor Landgraaf'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen