Overslaan en naar de inhoud gaan

'COA moet betalen voor leegstaand azc Blitterswijck'

Geplaatst opvrijdag 12 mei 2017 - 7:58

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet mogelijk nog jarenlang huur betalen voor enkele azc's die leegstaan of binnenkort sluiten. Het zou onder meer gaan om het azc op Het Roekenbosch in Blitterswijck.

In de piekperiode van asielinstroom eind 2015 heeft het COA meerdere huurcontracten afgesloten met vakantieparken en leegstaande hotels. Door de flinke terugloop in het aantal nieuwe asielzoekers staan veel locaties leeg of worden ze binnenkort gesloten.

Doorbetalen?
Volgens De Telegraaf moet het COA de huren van deze locaties gewoon door blijven betalen. Daar is immers een contract voor gesloten. In Blitterswijck tekende het COA met een coöperatie van eigenaren van vakantiehuisjes een contract tot juni 2020.

Lees ook: Meerdere asielzoekerscentra in Limburg sluiten deuren

Anne aan de Wiel zegt in de krant namens de eigenaars niet te weten wat er gaat gebeuren zodra het azc per oktober de deuren sluit. "We krijgen niet eens iemand aan de lijn bij het COA."

Huurschade
Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is, omdat de huurcontracten geheim zijn. Een indicatie biedt volgens de krant de huuropbrengst die Speelstad Oranje vermeldt in haar laatste jaarverslag. Voor de opvang van 700 vluchtelingen ontving het bedrijf in 2015 bijna 4 miljoen euro.

Een woordvoerder van het COA vertelt dat de organisatie de zaken netjes wil afhandelen. Hoeveel de grote krimpoperatie gaat kosten kan hij nog niet zeggen. "Ook voor ons geldt dat je niet zomaar onder een contract uit kunt."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Asielzoekerscentrum Blitterswijck
Asielzoekerscentrum Blitterswijck wordt compact en omheind
Asielzoekerscentrum Blitterswijck
Blitterswijck 'te braaf' bij verzet tegen azc?
Asielzoekerscentrum Blitterswijck
Opening asielzoekerscentrum Blitterswijck vertraagd
Asielzoekerscentrum Blitterswijck
Asielkinderen Blitterswijck naar school buiten dorp
Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen