Overslaan en naar de inhoud gaan

COA-gelden Weert dikwijls besteed aan netwerk Jos Heijmans

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 15:59

Als burgemeester van Weert heeft Jos Heijmans een netwerk van ambtenaren en (ex-)raadsleden om zich heen verzameld dat gebruik heeft gemaakt van de COA-gelden. Dit geld, een Rijksbijdrage omdat Weert een asielzoekerscentrum huisvest, is veelvuldig besteed aan projecten waar de lokale ambtenarij en (ex-)politici bij betrokken zijn.

Dit blijkt uit documenten over de besteding van COA-gelden, die dinsdagavond openbaar zijn geworden. "Wij zien inderdaad ook verbanden, waarvan wij eerder niet op de hoogte waren", reageert wethouder Paul Sterk.

Pijnlijk
"Dat is pijnlijk voor Jos Heijmans, voor ons als college, voor de gemeenteraad, voor de ambtelijke organisatie én voor de inwoners van Weert", vult loco-burgemeester Geert Gabriëls aan. Sterk: "Daar moeten we iets mee." Hij geeft aan dat regelingen rondom subsidies en bijbehorende mandaten weer duidelijk op het netvlies van de ambtelijke organisatie moeten komen.

Beenders
Een van de betrokkenen die contant geld uit de COA-gelden heeft ontvangen is raadslid Conny Beenders. Zij maakt woensdag bekend dat ze meerdere contante betalingen heeft ontvangen om bij te dragen aan de huur van een huis voor een Irakees gezin.

Lees ook: Raadslid Weert nam contant COA-geld aan voor Irakese familie

5.070 euro
Uit de openbaar gemaakte grootboekrekeningen blijkt verder dat ook een Syrische vluchteling contant geld heeft ontvangen voor woninghuur. Of dat één persoon is die langere tijd geld heeft gekregen, of dat het om meerdere vluchtelingen gaat, valt uit de stukken niet op te maken. "Dat weten wij ook niet", zegt Sterk. In elk geval is wel duidelijk dat er tussen 21 mei 2016 en 31 december 5.070 euro is betaald voor de huurkosten van een Syrische vluchteling.

Lees ook: Heijmans gebruikte COA-geld voor woninghuur vluchteling

Vliegtickets
Raadslid Henk van de Loo van WeertLokaal geeft aan: "Ik daag iedereen uit om goed naar de grootboekrekeningen te kijken. Daar kun je veel informatie uithalen. Ik ga ze niet noemen, maar er zijn begrotingsposten die anders in de boeken staan, terwijl het geld aan andere zaken is uitgeven." Op de vraag of hij soms doelt op bijvoorbeeld 1500 euro die in de boeken staan als 'stagevergoeding', maar zijn uitgegeven aan vliegtickets naar China, antwoordt Van de Loo: "Dat ga ik niet bevestigen, maar ook niet ontkennen."

Ruif
CDA-fractievoorzitter Peter Mols is meer uitgesproken: "Er is duidelijk een clubje rond Heijmans dat uit de COA-ruif heeft gegeten. Dat zijn mensen die via Heijmans de weg wisten." Volgens Mols lijkt het op een trucje voor intimi waarbij Heijmans met geld uit de COA-pot strooit. "Terwijl dat geld voor de inwoners van Weert is en niet voor een groepje rondom Heijmans."

Loonbeslag
Genuanceerd voert de lokale CDA-voorman eraan toe: "Kijk, mensen die te goeder trouw gehandeld hebben, die kun je niets kwalijk nemen. Maar iemand die de zaak willens en wetens heeft bedonderd, die zou je moeten kunnen aanpakken." Mols zegt te onderzoeken of geld dat Heijmans heeft uitgegeven, maar waar geen verklaring voor is, bij de opgestapte burgemeester is terug te vorderen. "Wellicht kan dat via een loonbeslag, dat wil ik uitzoeken."

Verantwoording
Op de vraag of er meer subsidiestromen zijn binnen de gemeente waar problemen te verwachten zijn, antwoordt Gabriëls volmondig 'nee'. Volgens hem zijn de regels en afspraken rondom subsidietoekenningen erg duidelijk. "Daar zit bovendien ook een verantwoording achteraf bij." Bij de COA-gelden, in de wandelgangen van het gemeentehuis van Weert ook wel het ‘potje van Jos’ genoemd, ontbreekt die verantwoording vaak, zo blijkt uit de openbaar gemaakte stukken.

Lees ook: Veel gerommel met het 'potje van Jos'

Netwerk
De wethouders van Weert zijn, naar eigen zeggen, pas sinds kort op de hoogte van het netwerk rondom Heijmans in relatie tot bestedingen vanuit de COA-gelden. Sterk en Gabriëls geven aan dat zij altijd vanuit vertrouwen met Heijmans hebben gewerkt.

Kantelmoment
Het kantelmoment zat voor het college op 15 januari. Op die dag deed een ambtenaar van de gemeente Weert een melding met betrekking tot een mogelijke integriteitsschending rondom de besteding van COA-gelden. "Toen hebben we Jos Heijmans moeten vragen om tijdelijk zijn werk neer te leggen", zegt Sterk.

Uiteindelijk legde Heijmans zijn taken tijdelijk neer op 31 januari. "Vervolgens komt er een Wob-verzoek van De Limburger achteraan", vult Sterk aan. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur stelde de krant vragen aan het college over de verhouding tussen Heijmans en raadslid Fanida Kadra. Het raadslid staat op de loonlijst van de jongerenstichting waarvan Heijmans voorzitter is en waaraan hij eigenhandig een subsidiebedrag van 23.000 euro toekende.

Ambtsmisdrijf
Heijmans geeft de wethouders te kennen dat hij geen informatie heeft met betrekking op het Wob-verzoek van de krant. "Hij wilde het verzoek afgehandeld zien", zegt Sterk. Dat bracht hem en zijn collega-wethouders in een lastige positie, want het college móet de vragen rondom een Wob-verzoek beantwoorden. "Als we dat niet doen, plegen we een ambtsmisdrijf en dat is strafbaar."

Spanningen
Die kant wilde het college niet op, met als gevolg dat de spanningen tussen de wethouders aan de ene kant en Heijmans aan de andere kant alsmaar verder opliepen, zo zeggen Gabriëls en Sterk. Wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat de gemeenteraad van Weert op 3 juni een motie aannam om Heijmans op de kortst mogelijke termijn te ontslaan. Heijmans gaf zelf aan dat hij per 1 oktober terug wilde treden.

Het duo Gabriëls en Sterk heeft zes jaar met Heijmans samengewerkt. "Altijd op basis van vertrouwen", benadrukt Gabriëls. Hij wil de achterliggende periode afsluiten. "We moeten door, voor Weert."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!
Uitgelicht
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Kim Vaessen uit Sittard.

Een heel bijzonder jaar dat voor altijd herinnerd zal worden. We houden continu rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Er zullen geen grote publieksevenementen zijn dit jaar, maar voor de vastelaovesliefhebber is er genoeg te beleven bij L11 Alaaf. En daar past absoluut een Vastelaovesgezicht bij.

Klein, intiem, soms spontaan en heel veel mooie herinneringen ophalen... Veer laote dich neet in de steek.

Bekijk hier meer over het Vastelaovesgezicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app

Meest gelezen