Overslaan en naar de inhoud gaan

'CO2-heffing drijft Randstad en Limburg uit elkaar'

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 15:51

Voorzitter Arend van Wijngaarden van de christelijke vakbond CNV denkt dat een invoering van een CO2-heffing leidt tot een toenemende polarisatie tussen de Randstad en de regio, waaronder Limburg.

In een opinieartikel in De Telegraaf noemt hij het plan voor zo'n heffing 'ontluisterend', omdat het tienduizenden werknemers hun baan kan gaan kosten.

Kostbare werkgelegenheid
Dat komt omdat bedrijven hun investeringen uitstellen met het risico dat ze hun productie verplaatsen naar het buitenland, met minder strenge milieu-eisen, aldus de CNV-voorzitter. Hij wijst er in dit verband op dat veel industrie zich in regionale gebieden bevindt, 'onder andere in Zeeland en Limburg. Daar is nu vaak kostbare werkgelegenheid dankzij een paar grote industriële werkgevers. De maatschappelijke gevolgen van baanverlies zijn groot', zo schrijft hij in De Telegraaf.

Lees ook: Limburgse ondernemingsraden: baanverlies door CO2-taks

Derde generatie werklozen
Hij waarschuwt de overheid ervoor niet dezelfde fout te maken als bij de mijnsluiting in Limburg vijftig jaar geleden. "Maar liefst 45.000 mijnwerkers en 30.000 werknemers in toeleveringsbedrijven verloren hun baan. Tot vandaag zijn de gevolgen merkbaar. Waar de mijnen sloten, is sprake van een lager opleidingsniveau, een zwakkere gezondheid en een derde generatie werklozen", aldus Van Wijngaarden.

Adequaat samenwerken
Hij pleit daarom voor maatwerk waarbij per bedrijf wordt bekeken hoe innovatiever en duurzamer gewerkt kan worden. Om zo de gewenste CO2-besparing te bereiken. De CNV-voorzitter roept in De Telegraaf overheid en bedrijfsleven op om samen te werken. "Dit probleem is zo groot dat je het alleen maar kunt tackelen als je adequaat samenwerkt, niet om politiek mee te bedrijven over de ruggen van werknemers", zo stelt Van Wijngaarden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen