Overslaan en naar de inhoud gaan

'CO2-heffing drijft Randstad en Limburg uit elkaar'

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 15:51

Voorzitter Arend van Wijngaarden van de christelijke vakbond CNV denkt dat een invoering van een CO2-heffing leidt tot een toenemende polarisatie tussen de Randstad en de regio, waaronder Limburg.

In een opinieartikel in De Telegraaf noemt hij het plan voor zo'n heffing 'ontluisterend', omdat het tienduizenden werknemers hun baan kan gaan kosten.

Kostbare werkgelegenheid
Dat komt omdat bedrijven hun investeringen uitstellen met het risico dat ze hun productie verplaatsen naar het buitenland, met minder strenge milieu-eisen, aldus de CNV-voorzitter. Hij wijst er in dit verband op dat veel industrie zich in regionale gebieden bevindt, 'onder andere in Zeeland en Limburg. Daar is nu vaak kostbare werkgelegenheid dankzij een paar grote industriële werkgevers. De maatschappelijke gevolgen van baanverlies zijn groot', zo schrijft hij in De Telegraaf.

Lees ook: Limburgse ondernemingsraden: baanverlies door CO2-taks

Derde generatie werklozen
Hij waarschuwt de overheid ervoor niet dezelfde fout te maken als bij de mijnsluiting in Limburg vijftig jaar geleden. "Maar liefst 45.000 mijnwerkers en 30.000 werknemers in toeleveringsbedrijven verloren hun baan. Tot vandaag zijn de gevolgen merkbaar. Waar de mijnen sloten, is sprake van een lager opleidingsniveau, een zwakkere gezondheid en een derde generatie werklozen", aldus Van Wijngaarden.

Adequaat samenwerken
Hij pleit daarom voor maatwerk waarbij per bedrijf wordt bekeken hoe innovatiever en duurzamer gewerkt kan worden. Om zo de gewenste CO2-besparing te bereiken. De CNV-voorzitter roept in De Telegraaf overheid en bedrijfsleven op om samen te werken. "Dit probleem is zo groot dat je het alleen maar kunt tackelen als je adequaat samenwerkt, niet om politiek mee te bedrijven over de ruggen van werknemers", zo stelt Van Wijngaarden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen