Overslaan en naar de inhoud gaan

'CO2-heffing drijft Randstad en Limburg uit elkaar'

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 15:51

Voorzitter Arend van Wijngaarden van de christelijke vakbond CNV denkt dat een invoering van een CO2-heffing leidt tot een toenemende polarisatie tussen de Randstad en de regio, waaronder Limburg.

In een opinieartikel in De Telegraaf noemt hij het plan voor zo'n heffing 'ontluisterend', omdat het tienduizenden werknemers hun baan kan gaan kosten.

Kostbare werkgelegenheid
Dat komt omdat bedrijven hun investeringen uitstellen met het risico dat ze hun productie verplaatsen naar het buitenland, met minder strenge milieu-eisen, aldus de CNV-voorzitter. Hij wijst er in dit verband op dat veel industrie zich in regionale gebieden bevindt, 'onder andere in Zeeland en Limburg. Daar is nu vaak kostbare werkgelegenheid dankzij een paar grote industriële werkgevers. De maatschappelijke gevolgen van baanverlies zijn groot', zo schrijft hij in De Telegraaf.

Lees ook: Limburgse ondernemingsraden: baanverlies door CO2-taks

Derde generatie werklozen
Hij waarschuwt de overheid ervoor niet dezelfde fout te maken als bij de mijnsluiting in Limburg vijftig jaar geleden. "Maar liefst 45.000 mijnwerkers en 30.000 werknemers in toeleveringsbedrijven verloren hun baan. Tot vandaag zijn de gevolgen merkbaar. Waar de mijnen sloten, is sprake van een lager opleidingsniveau, een zwakkere gezondheid en een derde generatie werklozen", aldus Van Wijngaarden.

Adequaat samenwerken
Hij pleit daarom voor maatwerk waarbij per bedrijf wordt bekeken hoe innovatiever en duurzamer gewerkt kan worden. Om zo de gewenste CO2-besparing te bereiken. De CNV-voorzitter roept in De Telegraaf overheid en bedrijfsleven op om samen te werken. "Dit probleem is zo groot dat je het alleen maar kunt tackelen als je adequaat samenwerkt, niet om politiek mee te bedrijven over de ruggen van werknemers", zo stelt Van Wijngaarden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen