Overslaan en naar de inhoud gaan

'CO2-heffing drijft Randstad en Limburg uit elkaar'

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 15:51

Voorzitter Arend van Wijngaarden van de christelijke vakbond CNV denkt dat een invoering van een CO2-heffing leidt tot een toenemende polarisatie tussen de Randstad en de regio, waaronder Limburg.

In een opinieartikel in De Telegraaf noemt hij het plan voor zo'n heffing 'ontluisterend', omdat het tienduizenden werknemers hun baan kan gaan kosten.

Kostbare werkgelegenheid
Dat komt omdat bedrijven hun investeringen uitstellen met het risico dat ze hun productie verplaatsen naar het buitenland, met minder strenge milieu-eisen, aldus de CNV-voorzitter. Hij wijst er in dit verband op dat veel industrie zich in regionale gebieden bevindt, 'onder andere in Zeeland en Limburg. Daar is nu vaak kostbare werkgelegenheid dankzij een paar grote industriƫle werkgevers. De maatschappelijke gevolgen van baanverlies zijn groot', zo schrijft hij in De Telegraaf.

Lees ook: Limburgse ondernemingsraden: baanverlies door CO2-taks

Derde generatie werklozen
Hij waarschuwt de overheid ervoor niet dezelfde fout te maken als bij de mijnsluiting in Limburg vijftig jaar geleden. "Maar liefst 45.000 mijnwerkers en 30.000 werknemers in toeleveringsbedrijven verloren hun baan. Tot vandaag zijn de gevolgen merkbaar. Waar de mijnen sloten, is sprake van een lager opleidingsniveau, een zwakkere gezondheid en een derde generatie werklozen", aldus Van Wijngaarden.

Adequaat samenwerken
Hij pleit daarom voor maatwerk waarbij per bedrijf wordt bekeken hoe innovatiever en duurzamer gewerkt kan worden. Om zo de gewenste CO2-besparing te bereiken. De CNV-voorzitter roept in De Telegraaf overheid en bedrijfsleven op om samen te werken. "Dit probleem is zo groot dat je het alleen maar kunt tackelen als je adequaat samenwerkt, niet om politiek mee te bedrijven over de ruggen van werknemers", zo stelt Van Wijngaarden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen