Overslaan en naar de inhoud gaan

CNV zet grote vraagtekens bij faillissement Meerssen Papier

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 16:56

Vakbond CNV Vakmensen heeft grote twijfels over de noodzaak en onvermijdelijkheid van het faillissement van Meerssen Papier. Volgens de vakbond wordt een veel te zwart beeld geschetst.

Het bedrijf heeft dat faillissement zelf aangevraagd vanwege de wateroverlast van ruim twee weken geleden.

2,5 miljoen euro
Daardoor zijn machines en installaties zo zwaar beschadigd geraakt dat ze als verloren moeten worden beschouwd. Volgens het bedrijf gaat het om een schadepost van minstens 2,5 miljoen euro. Die kan de onderneming naar eigen zeggen niet meer dragen.

Verwachting
Dinsdag beslist de rechtbank Limburg over de faillissementsaanvraag. Als deze wordt gehonoreerd, dan wordt er een curator aangesteld. CNV Vakmensen zegt echter van leden op werkvloer te hebben gehoord dat de nood wellicht niet zo hoog is als de directie doet voorkomen.

Schade
"Ik hoor van volle orderportefeuilles en geboekte winst”, aldus CNV-bestuurder Ed Leunissen. "Mijn contacten zeggen ook dat de schade hooguit enkele tienduizenden euro’s bedraagt. Daarom vragen wij ons af of het terecht is dat de werkgelegenheid met een faillissement een doodsklap krijgt."

Bij Meerssen Papier werken 53 mensen. Leunissen wil in ieder geval snel contact met de eventuele curator. Hij vindt dat nut en noodzaak van het faillissement nauwkeurig moet worden onderzocht. "De onderste steen moet boven wat mij betreft. De boosheid op werkvloer is bovendien immens", zo zegt de CNV-bestuurder.

Conflict
De CNV-bestuurder suggereert dat het faillissement te maken heeft met het conflict tussen het bedrijf en de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) over het tempo waarin onderhouds- en brandveiligheidsmaatregelen moeten worden uitgevoerd.

Begin mei verloor Meerssen Papier nog een kort geding waarin werd geëist dat het provinciebestuur weer zelf verantwoordelijk zou worden voor toezicht en handhaving en niet langer de RUD. Volgens Leunissen lijkt het erop dat de eigenaar eieren voor zijn geld kiest, de wateroverlast als argument aangrijpt en het personeel daaraan opoffert.

Lees ook: Meerssen Papier vraagt faillissement aan na overstroming

Provincie
"Zo ga je niet met werknemers om", stelt Leunissen. Die ook benieuwd is naar de rol van het provinciebestuur. Dat heeft Meerssen Papier toestemming gegeven om het faillissement aan te vragen. Het bedrijf was dat verplicht op basis van de verkoopovereenkomst van september 2018.

De provincie verkocht toen als eigenaar het complex van Meerssen Papier aan de directie van de fabriek voor het symbolische bedrag van 1 euro.

De directie van Meerssen Papier was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen