Overslaan en naar de inhoud gaan

Clubs zetten vraagtekens bij sluiting om middernacht

Geplaatst opwoensdag 15 september 2021 - 11:37

Na maanden van gedwongen sluiting openen nachtclubs en discotheken binnenkort weer hun deuren.

De clubs zijn nog lang niet terug op het 'oude normaal'. Zo moeten ze al om middernacht sluiten, mag maximaal 75 procent van de reguliere bezoekers binnen en moeten die bezoekers allemaal een coronatoegangsbewijs laten zien.

Lees ook: 1,5 meter niet meer verplicht: dit zijn de versoepelingen

Sluiten om middernacht
In club Complex in Maastricht is volgende week zaterdag tussen 18:00 en 0:00 uur voor het eerst in lange tijd weer een feestje. Maar mede-eigenaar Hans Paul Nieskens zet vraagtekens bij de sluitingstijd. "Wat gebeurt er na twaalf uur? Het is best wel vroeg. Gaat een groep die bij ons is geweest nog de hele nacht ergens anders door en komen daar andere mensen bij? Ga het juist niet erger maken. Bij ons is iedereen getest, gecontroleerd en er is beveiliging."

Jip Haanen, mede-eigenaar van Club Ultra in Helden, is opgelucht met de versoepelingen maar heeft ook nog vragen. "Het grootste vraagteken is waarom we om twaalf uur dicht moeten en vooral hoelang we deze keer open mogen blijven. We blijven natuurlijk een nachtclub en nu moeten we sluiten op het moment dat de nacht begint, dat is een beetje half werk voor ons."

Lees ook: Discotheken sinds een jaar op slot: 'I will survive'

Desalniettemin opent Haanen zijn club wel. "Maar de sfeer zal toch anders zijn als je weet dat het pas zeven uur 's avonds is", zegt hij.

Kwart minder bezoekers welkom
Dat een kwart minder bezoekers naar binnen mag, ziet Haanen niet als een probleem. "Het is op zich wel prima rendabel te houden." De eigenaar van club Complex zegt dat hij er wel iets van zal merken. "Je winst zit altijd in het laatste stuk, in die laatste 25 procent."

Het kabinet trekt vijftien miljoen euro uit om ondernemers tegemoet te komen in het verlies dat ze maken doordat minder bezoekers welkom zijn. De steunregeling is nog niet helemaal uitgewerkt. "Het gaat nu over de vergoeding voor een ticket, maar er is ook gemiste omzet zoals drank en of dat wordt meegenomen?", vraagt Patrick Laheije, organisator van de Unmute Us-protest in Maastricht, zich af.

Lees ook: Unmute Us woest: uitgelekte maatregelen zijn zoethoudertje

Artiesten weigeren toegangsbewijs
Laheije, zelf organisator van onder andere het feest 90's Forever in het MECC, merkt uit eigen ervaring daarnaast dat er verschillende artiesten zijn die in hun overeenkomsten zetten dat ze niet komen als ze getest moeten worden of als men vraagt naar een vaccinatie. "Dat wordt vrij complex voor partijen."

Hij kan niet zeggen of er nog een nieuwe demonstratie van Unmute Us aan zit te komen. Dat besluit wordt genomen door de landelijke organisatie van Unmute Us, de protestbeweging van de evenementensector.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen