Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Clauscentrale Maasbracht in 2020 weer op stoom

Geplaatst opwoensdag 10 oktober 2018 - 16:43

Na jaren gesloten te zijn geweest, wordt de Clauscentrale in Maasbracht weer opgestart. Vanaf eind 2020 is de centrale weer op stoom.

Tot dat besluit kwam eigenaar RWE woensdag. Het energiebedrijf is van mening dat met de sluiting van meerdere kolencentrales in Nederland de gascentrale weer nodig is. Dat meldt De Limburger.

Stijgende prijzen
Daarnaast wordt de aantrekkende energiemarkt als reden genoemd. "De prijzen van de elektriciteit stijgen, wat een aanleiding is om de centrale weer in te zetten", zegt woordvoerder Riekje Pelgrim van RWE tegen L1.

België
RWE denkt ook dat België behoefte heeft aan nieuwe energiebronnen. De Belgische overheid heeft besloten om in 2025 afscheid te nemen van kernenergie en moet dus op zoek naar alternatieve energiebronnen. In dat gat kan de Clauscentrale springen. "Dat zou voor België het makkelijkst zijn. Het is sneller dan het bouwen van nieuwe centrales", zegt Pelgrim.

Dertien kilometer
Eerder dit jaar kondigde RWE al aan dat Claus C kan worden aangesloten op het Belgische net. Daarvoor zou dan nog wel een dertien kilometer lange kabel aangelegd moeten worden. Het idee om de centrale met België te verbinden bestaat al jaren, maar het komt er maar niet van. RWE blijft het plan promoten.

Nieuw personeel
De heropening van de centrale zou een aantal nieuwe banen opleveren. Pelgrim schat dat het om zo'n vijftig banen zal gaan.

Onderhoud
Het duurt nog ongeveer twee jaar voordat de energiecentrale weer kan worden opgestart. "Om te beginnen heeft de centrale een onderhoudsbeurt nodig", zegt Roger Miesen, directeur van het RWE-onderdeel dat de conventionele energieopwekking regelt tegen het ANP. "Ze heeft nu vier jaar stilgestaan. Er is wel onderhoud gedaan, maar alles moet weer in topconditie worden gebracht."

Lees ook: Provincie: sluit Tihange, herstart Clauscentrale

Buitenlands gas
Volgens Pelgrim heeft de stop van de gaswinning in Groningen geen gevolgen voor Maasbracht. De Clauscentrale zal voornamelijk gebruik gaan maken van buitenlands gas.

Claus C is een van de grotere centrales van RWE. De installatie heeft een vermogen van 1304 megawatt en kan elektriciteit leveren aan circa 3 miljoen huishoudens.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen