Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Clauscentrale Maasbracht in 2020 weer op stoom

Geplaatst opwoensdag 10 oktober 2018 - 16:43

Na jaren gesloten te zijn geweest, wordt de Clauscentrale in Maasbracht weer opgestart. Vanaf eind 2020 is de centrale weer op stoom.

Tot dat besluit kwam eigenaar RWE woensdag. Het energiebedrijf is van mening dat met de sluiting van meerdere kolencentrales in Nederland de gascentrale weer nodig is. Dat meldt De Limburger.

Stijgende prijzen
Daarnaast wordt de aantrekkende energiemarkt als reden genoemd. "De prijzen van de elektriciteit stijgen, wat een aanleiding is om de centrale weer in te zetten", zegt woordvoerder Riekje Pelgrim van RWE tegen L1.

België
RWE denkt ook dat België behoefte heeft aan nieuwe energiebronnen. De Belgische overheid heeft besloten om in 2025 afscheid te nemen van kernenergie en moet dus op zoek naar alternatieve energiebronnen. In dat gat kan de Clauscentrale springen. "Dat zou voor België het makkelijkst zijn. Het is sneller dan het bouwen van nieuwe centrales", zegt Pelgrim.

Dertien kilometer
Eerder dit jaar kondigde RWE al aan dat Claus C kan worden aangesloten op het Belgische net. Daarvoor zou dan nog wel een dertien kilometer lange kabel aangelegd moeten worden. Het idee om de centrale met België te verbinden bestaat al jaren, maar het komt er maar niet van. RWE blijft het plan promoten.

Nieuw personeel
De heropening van de centrale zou een aantal nieuwe banen opleveren. Pelgrim schat dat het om zo'n vijftig banen zal gaan.

Onderhoud
Het duurt nog ongeveer twee jaar voordat de energiecentrale weer kan worden opgestart. "Om te beginnen heeft de centrale een onderhoudsbeurt nodig", zegt Roger Miesen, directeur van het RWE-onderdeel dat de conventionele energieopwekking regelt tegen het ANP. "Ze heeft nu vier jaar stilgestaan. Er is wel onderhoud gedaan, maar alles moet weer in topconditie worden gebracht."

Lees ook: Provincie: sluit Tihange, herstart Clauscentrale

Buitenlands gas
Volgens Pelgrim heeft de stop van de gaswinning in Groningen geen gevolgen voor Maasbracht. De Clauscentrale zal voornamelijk gebruik gaan maken van buitenlands gas.

Claus C is een van de grotere centrales van RWE. De installatie heeft een vermogen van 1304 megawatt en kan elektriciteit leveren aan circa 3 miljoen huishoudens.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen