Overslaan en naar de inhoud gaan

Circus krijgt waarschuwing voor olifant Buba

Geplaatst opdonderdag 21 november 2019 - 16:18

Circus Freiwald heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen omdat het bijna twee maanden geleden in Heerlen olifant Buba in contact heeft gebracht met publiek. En dat mag niet.

Dat blijkt uit het antwoord van minister Carola Schouten op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. Het parlementslid uit Munstergeleen stelde dat het circus de voorwaarden van een tijdelijke ontheffing heeft geschonden.

Wilde dieren
Sinds half september 2015 geldt er in Nederland een verbod op wilde dieren in het circus. Maar Freiwald kreeg voor Buba een ontheffing, omdat er geen plaats voor de Afrikaanse olifant was in een opvangcentrum in Europa. Voorwaarde is wel: de olifant mag niet in direct contact komen, of aangeraakt worden, door publiek.

Lees ook: Circus over Buba: 'Geen overtreding wet, maar bedankje'

Video: Facebook

Waarschuwing
In Heerlen is dat dus wel gebeurd. Vandaar de waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Minister Schouten meldt ook dat er nog een "onaangekondigde herinspectie" zal plaatsvinden.

Uit haar antwoord wordt verder duidelijk dat circus Freiwald tussen 2015 en 2019 vier keer is gecontroleerd. Daarbij is twee keer een waarschuwing uitgedeeld. In 2015 en onlangs.

Lees ook: Dierenpartij: 'Circus overtreedt de wet met olifant'

Herhaling
Toch is de NVWA niet tot een zwaardere sanctie overgegaan omdat een herhaalde overtreding dan binnen drie jaar moet hebben plaats gevonden en dat is bij Buba niet het geval.

Ontheffing loopt af
De ontheffing voor Buba loopt op 30 juni 2020 af. Minister Schouten (ChristenUnie) zegt het Limburgse Tweede Kamerlid Wassenberg toe tegen die tijd opnieuw mee te helpen zoeken naar een geschikte opvangplek voor Buba in Europa.

"Ik houd me aan de toezegging van voormalig staatssecretaris Martijn van Dam, dat het Ministerie een bemiddelende rol oppakt bij het opvangen van dieren, indien dat nodig is", zo schrijft minister Schouten.

Lees ook: PvdD: 'Olifant Buba moet weg bij Circus Freiwald'

Niet openbaar
Zij gaat niet in op het verzoek van Wassenberg om de inspectierapporten van de NVWA openbaar te maken. Dat heeft te maken met de bescherming van de privacy van de personen die betrokken zijn bij de inspectie, aldus de minister.

Hart onder de riem
Circus Freiwald bracht Buba eind september in contact met het Heerlense publiek als bedankje voor de mensen die het circus een hart onder de riem kwamen steken. Dat was een reactie op het feit dat hangjongeren een aantal dieren, waaronder Buba, met stenen hadden bekogeld.

Het circus vond dat het ommetje van Buba niet in strijd was met de voorwaarden van de ontheffing. Het was vooral een bedankje. Belangstellenden mochten foto's maken van de olifant. Sommigen aaiden het dier ook.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen