Overslaan en naar de inhoud gaan

Circulaire economie moet Limburg miljarden opleveren

Geplaatst opwoensdag 17 juni 2020 - 21:56

De regio rond Chemelot moet in de komende decennia toonaangevend worden op het gebied van duurzaamheid en recycling. Daarvoor moeten Den Haag en Europa wel de beurs trekken, zo zeggen lokale overheden, instellingen en bedrijven.

Op industrieterrein Chemelot zijn al veel partijen bezig met de circulaire economie. Er wordt geëxperimenteerd met recycling en vergroenen van grondstoffen. Afval moet gaan dienen als de grondstof van de toekomst. Het gebied heeft zich tot doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. En daar moet ook de omgeving van profiteren.

Circular Hub
Daarom is de Ontwikkelagenda Circular Hub opgesteld. Daarin staat dat de regio vol moet inzetten op hergebruik van grondstoffen en innovaties om dit mogelijk te maken. “Want de transitie biedt veel kansen”, zegt directeur Bert Kip van Brightlands Chemelot Campus. De campus is een van de partijen die samenwerken om van Limburg het eerste Europese circulaire knooppunt te maken.

15.000 banen
Kloppend hart van de hub moet chemisch industrieterrein Chemelot en de campus worden. “Hier gaan we producten ontwikkelen die we weer kunnen hergebruiken. Maar we gaan ook met innovaties komen die bijvoorbeeld productieprocessen groener maken.” Volgens de partijen levert dit de komende jaren minstens 15.000 nieuwe banen op. En dat is volgens wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen belangrijk voor de regio. “We hebben nu te maken met krimp. Als we dit kunnen realiseren, is er geen krimp meer. Dan hebben we huizen nodig voor de mensen die hier komen werken.” Ook denkt hij dat de regio interessanter wordt voor studenten.


Proeftuin
Met de Circular Hub geeft Limburg gehoor aan een oproep van het rijk. Die nodigde de regio uit om als proeftuin te fungeren. Dat betekent wel dat er geïnvesteerd moet worden. In infrastructuur, openbaar vervoer, verbindingen met windmolenparken op zee, zodat Chemelot groene energie kan gebruiken om processen te elektrificeren. “Als we dat allemaal optellen gaat het om miljarden”, denkt Meekels. Dat geld moet onder meer van Den Haag en Europa komen.

Sub hubs
De ontwikkelagenda is opgesteld door de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, Chemelot Industriepark, Brightlands Chemelot campus, DSM, Brightsite, Brightlands Materials Center, AMI-BM, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Vista en CHILL. Maar ook de omgeving moet erbij betrokken worden en gaan meedoen. Dat benadrukt gedeputeerde Ruud Burlet. “We gaan afval gebruiken als grondstof. Er komen sub hubs in de regio waar bijvoorbeeld afval wordt bewerkt. Hoe we dat gaan doen, dat weten we nog niet. Daar moeten we de mensen bij betrekken.”

Energieneutraal
Draagvlak onder de bevolking is ook volgens wethouder Pieter Meekels van groot belang. “We moeten straks allemaal energieneutraal gaan wonen. De mensen kunnen ook gebruik maken van de ontwikkelingen op Chemelot”, zegt Meekels. “We kunnen nu met de regio een voorsprong nemen op gebied van circulariteit.”

Beurs trekken
De alliantie gaat binnenkort praten met Den Haag over de plannen. Dan moet ook blijken of het kabinet ook de beurs wil trekken voor de Chemelot Circular Hub. "Maar niet alleen geld is belangrijk", zegt Kip. "Ook de regelgeving. Er moet een gelijk speelveld in Europa komen. Het kan niet zo zijn dat we in Nederland CO2 heffingen moeten betalen en in de rest van Europa niet."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen