Overslaan en naar de inhoud gaan

'Cinco' gezocht voor cocaïnetransport: Opa Cees langer vast

Geplaatst opdinsdag 7 september 2021 - 7:25

Het voorarrest van drie mannen die betrokken zouden zijn bij een cocaïnetransport van 450 kilo, is maandag verlengd. Het vizier van justitie is nu gericht op een vierde man: Ermir 'Cinco' N. (40).

De Albanese verdachte is tot dusver buiten handen van de opsporingsdiensten gebleven. De politie arresteerde drie mannen uit Landgraaf, Sittard en het Belgische Brasschaat.

Lees ook: Miljoenentransport cocaïne was slechts 'testritje'

Geen idee
Bijzonder detail: Cinco zou niet eens op de hoogte zijn van het feit dat hij gezocht wordt in deze zaak. Zijn advocaat las een eerder bericht van L1 over deze zaak en vond daarin de naam van zijn cliënt terug. Deze Belgische advocaat, Walter Damen, nam daarop contact op met Nederlandse advocaten in de zaak om te verifiëren of Cinco inderdaad wordt gezocht.

Spilfiguur Cinco
Damen bleek maandag niet bereikbaar voor commentaar. Een blik op het recente verleden leert echter dat hij voldoende werk heeft aan zijn Albanese cliënt, die een leven in Antwerpen heeft opgebouwd. Cinco werd in juni in hoger beroep volledig vrijgesproken in het grote drugsdossier Makreel in Antwerpen; eerder had hij in die zaak nog twee jaar gevangenisstraf gekregen.

Een andere zaak springt meer in het oog. Gazet van Antwerpen omschrijft Ermir 'Cinco' als een spilfiguur in een onderzoek dat draait om de invoer van 150.000 kilo cocaïne.

Populaire club
Zijn bijnaam heeft hij vermoedelijk te danken aan nachtclub Cinco Cavalli in het Albanese Durrës. Ermir is de eigenaar van die populaire uitgaansgelegenheid. In zijn tweede thuis Antwerpen heeft hij samen met zijn partner een bedrijf dat handelt in cosmeticaproducten. Volgens justitie in België en Nederland houdt hij zich echter met name bezig met cocaïnetransporten.

Container cocaïne drugs transport stock
Foto: iStock

Niet naar huis
In de schaduw van grote afwezige Cinco werden maandag de zaken van Cees van de W. (67), Sittardenaar Roger K. (47) en Raymond P. (57) uit Landgraaf voor het eerst besproken in de Maastrichtse rechtbank. Cees en Raymond dienden bij monde van hun advocaat een schorsingsverzoek in. De rechter besloot anders.

Opa Cees
Onbegrijpelijk, vond advocaat Peer Szymkowiak, die Cees bijstaat. "Cliënt is een man van 67 jaar oud, wordt in de gevangenis liefkozend Opa Cees genoemd. Hij is een bekennende verdachte, die nu één keer in de fout is gegaan, maar een blanco strafblad heeft. En wat heeft hij gedaan? Hij heeft acht pallets bananen besteld in Colombia als deklading voor het transport."

Cees zelf bezwoer dat hij heeft geleerd van die fout. "Dit is echt niet mijn wereld. Ik heb me laten verleiden, dat was stom." Szymkowiak stelde dat Cees bijna niet opnieuw in de fout kán gaan. "In de cocaïnewereld is nu bekend dat hij met politie praat. Met hem wil niemand meer werken."

Zaak vol water
Advocate Nienke Bloebaum bracht naar voren dat Raymond thuis hard nodig is. "Zijn vader is ziek, hij heeft een minderjarige zoon die zijn vader mist en zijn partner moet zijn bedrijf runnen. En dat terwijl zijn zaak onlangs is overstroomd tijdens het hoogwater. Er moet veel geregeld worden, bijvoorbeeld met de verzekering, maar hij kan amper bellen in de gevangenis."

Lees ook: Verwarring rond bananencocaïne: meesterzet of gelukstreffer?

Essentiële rol
De aanklaagster was maandag duidelijk over de rol die ze de twee mannen toedicht. Cees, al vijftig jaar eigenaar van een fruit- en groentehandel, had volgens justitie een essentiële rol in het transport. "Zonder hem is er geen transport." Ook Raymond zit dieper in het criminele milieu dan hij doet voorkomen, zegt de aanklaagster. "Hij laat zich in met een type criminaliteit waaruit je jezelf niet zomaar kunt terugtrekken."

Twintig miljoen
Cees, Cinco, Raymond en Roger waren in de ogen van justitie betrokken bij een transport dat in maart vanuit Colombia naar de haven van Antwerpen zou varen. De lading bananen, met daarin 450 kilo cocaïne verstopt, belandde echter in Hamburg. Daar werd de lading in beslag genomen. Het transport had een straatwaarde van minstens twintig miljoen euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen