Overslaan en naar de inhoud gaan

Cijfers: Coronavirus verspreidt zich minder snel in Limburg

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 16:02

Het coronavirus lijkt zich in de grootste delen van het land sneller te verspreiden dan in Limburg. Enkel in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland grijpt covid-19 minder snel om zich heen.

Met 163,09 besmettingen per 100.000 inwoners staat onze provincie op de negende plek, zo blijkt uit weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Andere provincies
Limburg was tot voor kort weken op rij relatief gezien de zwaarst getroffen provincie van het land. Inmiddels lopen hier naar verhouding minder mensen het coronavirus op. De provincies Noord-Holland (233,57 besmettingen per 100.000 inwoners), Noord-Brabant (200,82) en Groningen (194,50) vormen de top drie.

In Peel en Maas zijn de afgelopen zeven dagen relatief gezien de meeste mensen positief getest: 280,98 besmettingen per 100.000 inwoners. Nederweert (276,11), Bergen (275,12) en Horst aan de Maas (263,95) volgen.

Limburgse cijfers
De afgelopen week zijn er in totaal 1822 coronabesmettingen gemeld. Dat is lager dan een week eerder. Toen werden 2071 besmettingen gemeld. Daardoor is de teller in Limburg opgelopen tot zeker 71.995 positieve tests. De afgelopen zeven dagen zijn er 22 provinciegenoten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis In totaal zijn zeker 2720 Limburgers opgenomen (geweest) met coronagerelateerde klachten.

Het coronavirus heeft 27 Limburgers het leven gekost. In totaal zijn er minstens 1435 Limburgers overleden aan het virus.

Landelijke cijfers
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen. De toename is met 7 procent wel relatief lager dan een week eerder. Het RIVM noemt 'het vooruitzicht nog niet goed'. In de wekelijkse rapportage van het instituut zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.

Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een 'derde golf van coronabesmettingen.

Meer testen
In de laatste zeven dagen werd 20 procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Het aandeel positieve uitslagen is wel gedaald, van 9,8 procent naar 8,9 procent.

Reproductiegetal
Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot duidelijk boven de 1: het RIVM becijfert het op 1,14. Dat wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus bijdragen 114 anderen besmetten. Het reproductiegetal was in het vorige weekrapport nog 0,99. Dit is het gemiddelde cijfer voor alle varianten van het virus.

Lees ook: Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Limburg

Omdat het RIVM geen betrouwbaar actueel cijfer kan bepalen, is het 'nieuwe' getal gebaseerd op de situatie van 12 februari. Boven de 1 blijft het aantal besmettingen verder toenemen.

Mutaties
De 'oude' varianten van het coronavirus verspreiden zich minder snel dan de mutaties die voor het eerst werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Voor de Britse variant heeft het RIVM het reproductiecijfer op 1,26 vastgesteld. Dat was 1,14. Voor het eerst hebben de onderzoekers van het instituut ook een schatting gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse variant. Die komt nog niet veel voor in Nederland, maar heeft een geschat reproductiegetal van 1,37.

Contact
Het RIVM wijst erop dat mensen meer contact met elkaar hebben doordat diverse maatregelen zijn versoepeld. Dat kan leiden tot meer coronabesmettingen. "Het is om die reden des te belangrijker je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden", aldus het instituut.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen