Overslaan en naar de inhoud gaan

Cijfers: carnavalsdip zit VVV, Fortuna, MVV én Roda dwars

Geplaatst opvrijdag 21 februari 2020 - 6:00

Is het een fabeltje dat de Limburgse voetbalclubs in het vastelaovesweekend met een carnavalsdip te maken krijgen? De cijfers zijn duidelijk: VVV, Fortuna, MVV én Roda presteren dan beduidend slechter dan gebruikelijk.

Wie de prestaties van de Limburgse clubs op carnavalsvrijdag, zaterdag, zondag en maandag sinds 2000 op een rijtje zet, ziet dat de toch al regelmatig kwakkelende clubs er tijdens vastelaovend nog bekaaider vanaf komen.

Gemiddeld pakken ze per wedstrijd 0,43 punt minder dan in andere speelrondes in hetzelfde seizoen.

Geslonken
En waar 0,43 punt misschien niet veel lijkt, is het dat wel wanneer je je realiseert dat VVV sinds de eeuwwisseling gemiddeld 1,35 punt per wedstrijd pakt, Fortuna 1,15 per wedstrijd bijschrijft, MVV 1,36 per duel en Roda 1,33 punt per competitiewedstrijd pakt. Die aantallen slinken dus nog eens tijdens carnaval: VVV pakt nog één punt per carnavalsduel, de drie andere clubs zitten daar duidelijk onder. Zo halveren de resultaten van Fortuna onder invloed van carnavalssferen.

Prestaties Limburgse clubs tijdens carnaval
Afbeelding: L1

Helft van jaren geen zege
Sinds 2000 speelden de Limburgse clubs samen zes keer elf (66) wedstrijden tijdens vastelaovend. Collectief boekten ze twaalf overwinningen. De statistiek die wellicht nog het meest tot de verbeelding spreekt, is de volgende: in de helft van alle carnavalsweekenden sinds de eeuwwisseling – in tien seizoenen dus – won geen enkele van de Limburgse formaties haar wedstrijd.

2004
VVV, MVV en Fortuna boekten ergens in de afgelopen drie jaar nog wel een carnavalsdriepunter, maar de kans is groot dat Roda-aanhangers de laatste overwinning zich niet meer kunnen herinneren: de laatste keer dat Roda tijdens de vastelaovend won, was in 2004, toen Volendam met 1-0 geklopt werd.

11 punten
Fortuna en MVV verloren vier van de laatste vijf vastelaovendconfrontaties. Het aantal carnavalspunten van de Sterrendragers in het afgelopen decennium was, net als dat van VVV, dan wel weer treffend: tussen 2010 en 2019 pakten zij allebei precies 11 punten. Overigens presteren, met uitzondering van Roda, de Limburgse clubs minder slecht in het tweede decennium dan in het eerste decennium van de 21ste eeuw: het gaat de goede kant op, zou je zeggen.

Dieptepunt
Carnavals- en voetbalminnend Limburg beleefde tussen 2008 en 2011 het dieptepunt van de combinatie tussen die twee belangrijke bijzaken: in vier jaar tijd won geen enkele club een carnavalsduel. Fortuna- en MVV-aanhangers beleefden sowieso schamele jaren in het begin van de eeuw. De eerste carnavalszege van Fortuna in de 21ste eeuw liet tot 2012 (Almere City-uit) op zich wachten, fans van MVV konden in 2013 (Excelsior-uit) pas voor het eerst juichen.

Carnaval balans Limburgse clubs sinds 2000
Afbeelding: L1

Flaters
Er zaten enkele pijnlijke carnavalsflaters tussen in de loop der jaren. Zo verloor het kampioenselftal van VVV in 2009 met 4-2 van het bescheiden TOP Oss, gaf het inmiddels opgeheven SC Veendam in 2011 Fortuna met 4-1 een draai om de oren, kreeg MVV in 2016 en 2017 met 4-0 klop van respectievelijk Telstar en Cambuur, en wachtte Roda in 2017 een lange terugreis na een 3-0 zeperd in het verre Heerenveen.

Verklaring
Een eenduidige verklaring voor het abominabele presteren lijkt er niet te zijn. Wat echter niet helpt, is dat de Limburgse clubs tijdens carnaval vrijwel altijd een uitwedstrijd spelen. Dat heeft onder meer te maken met de politiecapaciteit: agenten zijn tijdens carnaval in Limburgse steden op veel andere plekken dan voetbalstadions hard nodig.

Programma
Ook dit weekend komen alle Limburgse troeven op vreemde bodem in actie: in de Keuken Kampioen Divisie speelt MVV vrijdag een uitwedstrijd tegen Telstar en op dezelfde dag gaat Roda op bezoek bij koploper Cambuur in Leeuwarden. Zaterdag zijn de Eredivisieclubs aan de beurt: VVV trekt naar FC Groningen, Fortuna speelt tegen Feyenoord in de Kuip, het stadion waar de geel-groenen meer dan een jaar geleden voor het laatst een uitduel wonnen. Al die wedstrijden zijn rechtstreeks te volgen via L1 Radio.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen