Overslaan en naar de inhoud gaan

Chroom-6-slachtoffers boos: 'Scheep ons niet af met fooi'

Geplaatst opvrijdag 26 oktober 2018 - 7:06

De chroom-6-slachtoffers die afgelopen maanden in totaal bijna 900.000 euro schadevergoeding kregen van defensie kloppen boos aan bij de Tweede Kamer.

Volgens De Limburger kregen 112 oud-medewerkers die met de stof in aanraking zijn gekomen een uitkering, maar de claim van 65 collega's werd afgewezen.

Verbreding
Dit zou komen doordat verschillende aandoeningen niet meegenomen worden in de schaderegeling van Defensie. Daar zijn de ex-medewerkers boos over. Zij pleiten nu voor een verbreding van de regeling die ook aandoeningen, veroorzaakt door blootstelling aan stoffen als asbest en benzeen, meeneemt. "Als je openlijk schuld bekent, moet je dat te zien zijn in je vergoeding. Scheep ons niet af met een fooi", zegt Theo Even, een van de chroom-6-slachtoffers, tegen de krant.

Aanvullend onderzoek
Defensie heeft bij het opstellen van de schaderegeling de gevolgen van het werken met die stoffen buiten beschouwing gelaten. Er komt nu een aanvullend onderzoek van Defensie waarbij gekeken wordt of dit alsnog moet worden meegenomen in de regeling. Volgende week donderdag gaan de gedupeerden naar de Tweede Kamer in Den Haag.

Lees ook: Chroom-6-slachtoffers laaiend op Defensie

Aandoeningen
De 112 oud-medewerkers hebben samen 131 aandoeningen. Deze mensen werkten ooit in POMS-onderhoudswerkplekken van het leger en werden daar ziek van. Van de vijf zogenoemde POMS-sites in Nederland, waar NAVO-legermaterieel decennialang werd onderhouden met de giftige stof chroom-6, zijn er twee in Limburg.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen