Overslaan en naar de inhoud gaan

Chroom-6 gevonden op voormalige defensiedepots

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2015 - 12:39

Op de voormalige defensiedepots in Eygelshoven en Brunssum zijn bij recente metingen op meerdere plekken schadelijke zware metalen aangetroffen, waaronder het kankerverwekkende Chroom-6.

Defensie gaat nu, op advies van de GGD Zuid Limburg, extra luchtmetingen uitvoeren om de gezondheidsrisico’s voor het huidige personeel in kaart te brengen.

Gezondheidsklachten
Vorig jaar vroeg het ministerie van Defensie de GGD Zuid Limburg om in kaart te brengen of het personeel dat nu werkt op terreinen die vroeger dienden als POMS-site gezondheidsrisico’s lopen. Defensie nam het initiatief hiertoe nadat aan het licht was gekomen dat voormalige medewerkers van de POMS, waar Amerikaans legermaterieel werd onderhouden, kampen met ernstige gezondheidsklachten. Deze klachten kunnen een gevolg zijn van bovenmatige blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6, die zat verwerkt in de verf waarmee Amerikaanse tanks werden gespoten.

Het RIVM onderzoekt momenteel of er een causaal verband is tussen de gezondheidsklachten en de werkomstandigheden op de voormalige POMS-locaties.

Stofmonsters
Bij de recente metingen werd door het onderzoeksbureau RPS op de locatie Eygelshoven op twee plaatsen chroom-6 gevonden. Op de locatie Brunssum was dit niet het geval. Wel zijn op beide locaties in tientallen stofmonsters schadelijke zware metalen als cadmium, lood, kwik en uranium aangetroffen. In Brunssum, waar 195 stofmonsters werden genomen, kwamen deze stoffen in 86% van de monsters voor. Van cadmium is ook bekend dat deze stof kankerverwekkend is.

Lees ook: Meer dan 1600 klachten Defensie over Chroom-6-verf

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
341 meldingen van werkers met chroom-6
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen