Overslaan en naar de inhoud gaan

ChristenUnie doet gooi naar zetel bij Statenverkiezingen

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 14:16

De ChristenUnie doet in Limburg mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

Lijsttrekker is de 41-jarige Francis van der Mooren uit Maastricht.

Geen zetel
In 2007 deed de ChristenUnie voor het eerst mee aan de
statenverkiezingen in Limburg. De partij behaalde toen 1,83 procent van de stemmen. Dat was niet genoeg voor een zetel in het Limburgs Parlement.

In 2011 kwam de ChristenUnie niet verder dan 0,69 procent, in 2015 kwam de partij niet op bij de statenverkiezingen in Limburg.

Provincies
Volgens lijsttrekker
Francis van der Mooren doet haar partij nu weer wel mee omdat ze als landelijke partij zichtbaar wil zijn in alle provincies. "Bovendien is de ChristenUnie een brede partij voor heel christelijk Nederland en voelen we ons dan ook verbonden met de katholieke achterban in Limburg", aldus Van der Mooren.

Landelijk
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 was de ChristenUnie goed voor 0,65 procent van de stemmen.
Vertaald naar de verkiezingen voor het nieuwe Limburgs Parlement betekent dat dat de partij nog ver verwijderd is van een zetel.

"Maar er is zeker nog ruimte om stemmen te winnen want bij die Kamerverkiezingen is in Limburg weinig campagne gevoerd", zo zegt Van der Mooren.

Geen zekerheid
Ze erkent dat een zetel geen zekerheid is maar noemt het belangrijk dat de ChristenUnie laat zien dat ze in Limburg thuishoort en het geloof een politieke stem wil geven.
De ChristenUnie is momenteel wel de enige van de vier regeringspartijen die in de peilingen op winst staat.

Waardevol
Het campagnethema van de partij bij de provinciale
statenverkiezingen is ‘waardevol’. Op 24 november wordt op een ledenvergadering van de ChristenUnie-Limburg de rest van de kandidatenlijst vastgesteld.

De Stemming
Luister naar het interview van L1 Radio met Van der Mooren

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen