Overslaan en naar de inhoud gaan

Chlamydiatest aangepast na Maastrichts onderzoek

Geplaatst opwoensdag 9 december 2015 - 10:34

Maastrichts onderzoek is de reden dat de tests voor geslachtsziekten bij Nederlandse poliklinieken zijn aangepast.

Een promovenda aan het Maastrichtse UMC toonde aan dat met de bestaande tests anale chlamydia bij vrouwen vaak werd gemist.

Onvruchtbaarheid
Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële soa in Nederland. Vorig jaar kregen bijna 56.000 mensen te horen dat ze besmet zijn. Maar v
olgens de universiteit zijn er ieder jaar zeker zo'n 100.000 infectiegevallen. Omdat de besmetting niet altijd met klachten gepaard gaat, meldt lang niet iedereen zich bij een arts of soa-poli waardoor de infectie onopgemerkt blijft. Op de lange termijn kan een chlamydiabesmetting tot onvruchtbaarheid leiden.

Meer dan gedacht
Voorheen testten soa-poli's genitaal op chlamydia, en werd anaal onderzoek alleen gedaan als de bezoeker van de poli daar zelf om vroeg. Door ook anale tests aan te bieden, kwam naar voren dat meer vrouwen met chlamydia rondlopen dan gedacht, reden om de standaard test aan te passen.

Opvallend is dat anale besmettingen ook voorkomen bij vrouwen die zeggen geen anale seks te hebben gehad. De GGD Zuid-Limburg wil volgend jaar onderzoeken hoe dat zit.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten
Poeponderzoek: overgewicht voorspelbaar door bacterie
Miljoen euro voor onderzoek naar vrouwenhart
Robot doet eerste micro-operatie in Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen