Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese interesse voor autoproductie bij VDL Nedcar

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 9:38

Het Chinese autoconcern Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) heeft belangstelling voor autoproductie bij VDL Nedcar in Born, als zijn exportmerk MG veel succes boekt op de Europese markt.

Dat zegt de Europese topman van SAIC, Matt Lei, in gesprek met Het Financieele Dagblad. Een dergelijke stap is dan 'een optie', laat hij weten aan de krant.

Stekkerauto's
Op dit moment worden in Europa zo'n 25.000 MG's per jaar verkocht en dat is nog te weinig, vindt het bedrijf. Maar de komende jaren wil SAIC nieuwe, aantrekkelijk geprijsde elektrische auto's op de markt zetten. Een belangrijke functie is daarbij weggelegd voor het hoofdkantoor in Amsterdam.

Nieuwe opdrachtgever nodig
VDL Nedcar is al een tijdje naarstig op zoek naar een nieuwe opdrachtgever. Het Duitse autoconcern BMW, voor wie Nedcar nog tot en met 2023 Mini's in elkaar zet, kondigde vorig jaar aan te gaan stoppen met de autoproductie in Nederland. Door het besluit staan bij de fabriek in Born duizenden banen op de tocht.

Goed geïnformeerd
Lei zegt tegen het FD 'behoorlijk goed op de hoogte te zijn' van de situatie in Limburg. Maar of het grootste autoconcern van China straks echt auto's in Nederland wil laten bouwen, is nog niet te zeggen. Momenteel zouden verkopen van MG, van oorsprong een Brits sportwagenmerk, nog te laag zijn voor een dergelijke stap.

Genoeg auto's verkopen
Of SAIC al in gesprek is met VDL Nedcar wil Lei nog niet zeggen: "Dit bevindt zich in een zeer vroeg stadium". "Verder kan ik er niets over zeggen. Het is voor ons een optie. Maar als wij niet genoeg verkoopvolume in Europa hebben, heeft het allemaal geen zin."

Vertrouwen
VDL kan niet zeggen met welke partijen er momenteel precies wordt gepraat. Maar het Eindhovense industrieconcern is er wel van overtuigd dat het moet lukken om een nieuwe opdrachtgever te vinden voor de autofabriek. VDL zet er zelfs op in om al met een nieuwe klant in zee te gaan voor de laatste Mini in Born van de band rolt. Zo hoopt het bedrijf te voorkomen dat de fabriek straks een lange periode dicht moet, omdat alle productielijnen eerst moeten worden aangepast. "Je kan niet vrijdag Mini's maken en dan de maandag daarop auto's van een heel ander type", legt een woordvoerder uit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen