Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemiesector vreest fors banenverlies bij hoge CO2-heffing

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 12:13

De ondernemingsraden van chemiebedrijven Sabic en OCI Nitrogen op het Chemelot-terrein in Geleen verwachten fors banenverlies als het kabinet een hoge CO2-heffing invoert.

Dat hebben de or-voorzitters in een brief aan het kabinet en aan de Tweede Kamer laten weten.

Prinsjesdag
De brief is opgesteld met de or-voorzitters van nog negen andere Nederlandse chemiebedrijven en is dinsdag afgedrukt in De Telegraaf. De werknemersdelegaties vrezen Prinsjesdag, dinsdag 15 september, en de plannen die het kabinet dan naar buiten brengt over een op handen zijnde CO2-heffing.

Niet tegen
"Wij zijn niet tegen verduurzaming en we staan achter de Green Deal en het klimaatakkoord van Parijs", zegt Jan Gelissen. Hij is de or-voorzitter van Sabic. "We zijn alleen bang dat Nederland het beste jongetje van de klas wil zijn en nog verder wil gaan dan het Parijse klimaatakkoord."

Verkassen
Een hoge CO2-heffing betekent volgens hem dat de kans groot is dat chemiebedrijven verkassen naar het buitenland, omdat zij daar goedkoper kunnen produceren. "Of dat onze afnemers bij bedrijven in het buitenland hun inkopen doen, omdat het daar goedkoper is", vult Gelissen aan. "In beide gevallen kost het ons bij Sabic banen." Het bedrijf in de petrochemie heeft voor 1800 fte aan personeel op de loonlijst staan.

Kans
"Als we nu een hoge CO2-heffing moeten gaan betalen, hebben we minder geld om in verduurzaming te investeren", vult Hub van Maris aan. Hij is de or-voorzitter van OCI Nitrogen. "Daardoor ontneem je de chemische industrie de kans om de productie milieuvriendelijker te maken." Kunstmestproducent OCI Nitrogen heeft voor 500 fte personeel in dienst.

Europees
De ondernemingsraden vinden dat het CO2-probleem Europees aangepakt moet worden. Het speelveld moet in Europa gelijk zijn, vinden Gelissen en Van Maris. Met voor iedere speler dezelfde regels.

SER
Zij wijzen op een brief van de Sociaal Economische Raad (SER), die op 27 augustus onomwonden stelde dat Nederland er verstandig aan doet om aan te sluiten bij Europese initiatieven en niet een eigen koers te varen in de vermindering van de CO2-uitstoot.

Nu door de coronacrisis de economische positie van Nederland verandert, is het volgens het adviesorgaan van de regering en het parlement belangrijk dat werkgelegenheid in Nederland zoveel mogelijk behouden blijft. Dat lukt volgens de SER het beste als Nederland qua klimaatbeleid Europees in de pas in plaats van voorop loopt.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen