Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemiesector vreest fors banenverlies bij hoge CO2-heffing

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 12:13

De ondernemingsraden van chemiebedrijven Sabic en OCI Nitrogen op het Chemelot-terrein in Geleen verwachten fors banenverlies als het kabinet een hoge CO2-heffing invoert.

Dat hebben de or-voorzitters in een brief aan het kabinet en aan de Tweede Kamer laten weten.

Prinsjesdag
De brief is opgesteld met de or-voorzitters van nog negen andere Nederlandse chemiebedrijven en is dinsdag afgedrukt in De Telegraaf. De werknemersdelegaties vrezen Prinsjesdag, dinsdag 15 september, en de plannen die het kabinet dan naar buiten brengt over een op handen zijnde CO2-heffing.

Niet tegen
"Wij zijn niet tegen verduurzaming en we staan achter de Green Deal en het klimaatakkoord van Parijs", zegt Jan Gelissen. Hij is de or-voorzitter van Sabic. "We zijn alleen bang dat Nederland het beste jongetje van de klas wil zijn en nog verder wil gaan dan het Parijse klimaatakkoord."

Verkassen
Een hoge CO2-heffing betekent volgens hem dat de kans groot is dat chemiebedrijven verkassen naar het buitenland, omdat zij daar goedkoper kunnen produceren. "Of dat onze afnemers bij bedrijven in het buitenland hun inkopen doen, omdat het daar goedkoper is", vult Gelissen aan. "In beide gevallen kost het ons bij Sabic banen." Het bedrijf in de petrochemie heeft voor 1800 fte aan personeel op de loonlijst staan.

Kans
"Als we nu een hoge CO2-heffing moeten gaan betalen, hebben we minder geld om in verduurzaming te investeren", vult Hub van Maris aan. Hij is de or-voorzitter van OCI Nitrogen. "Daardoor ontneem je de chemische industrie de kans om de productie milieuvriendelijker te maken." Kunstmestproducent OCI Nitrogen heeft voor 500 fte personeel in dienst.

Europees
De ondernemingsraden vinden dat het CO2-probleem Europees aangepakt moet worden. Het speelveld moet in Europa gelijk zijn, vinden Gelissen en Van Maris. Met voor iedere speler dezelfde regels.

SER
Zij wijzen op een brief van de Sociaal Economische Raad (SER), die op 27 augustus onomwonden stelde dat Nederland er verstandig aan doet om aan te sluiten bij Europese initiatieven en niet een eigen koers te varen in de vermindering van de CO2-uitstoot.

Nu door de coronacrisis de economische positie van Nederland verandert, is het volgens het adviesorgaan van de regering en het parlement belangrijk dat werkgelegenheid in Nederland zoveel mogelijk behouden blijft. Dat lukt volgens de SER het beste als Nederland qua klimaatbeleid Europees in de pas in plaats van voorop loopt.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen