Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Geplaatst opzondag 29 september 2019 - 16:00

Chemelot wil de komende zeven jaar 650 verschillende chemicaliën op de Maas lozen. Het gaat onder meer om uiterst giftige stoffen zoals cyanide, chloorbleekloog en ammoniak.

De vergunning van Chemelot-bedrijf Sitech voor het lozen van afvalwater in een zijtak van de Maas verloopt eind dit jaar. Sitech is te laat met het aanvragen van een nieuwe vergunning. Dat ligt uiterst gevoelig omdat de Maas een drinkwaterbron is. Het gaat volgens Waterschap Limburg en drinkwaterbedrijf WML om een van de meest complexe lozingsvergunningen van Europa.

Lees ook: Waterschap woedend over vergunningaanvraag Chemelot

Wat wordt er anders in de nieuwe vergunning, die een looptijd van zeven jaar zal hebben, ten opzichte van de huidige vergunning?

650 stoffen
Waterschap Limburg is de vergunningverlener. Volgens directeur Jelle Roorda volgt de nieuwe vergunning dezelfde lijn als de huidige. Op het Chemelot-terrein liggen tientallen fabrieken die samen 650 stoffen lozen. "De lijst met stoffen is wel langer geworden. Een norm moet worden toegepast op tien procent van de stoffen. De andere zijn niet giftig of de concentratie is te laag."

Gevolgen
Hoewel risicovolle stoffen in lage concentraties geloosd mogen worden, is het de vraag wat de gevolgen zijn voor de (drink)waterkwaliteit. Het gaat immers om een grote hoeveelheid stoffen die ook nog met elkaar gecombineerd worden. Limburg is voor ongeveer 25 procent van de drinkwatervoorziening afhankelijk van de Maas. In Rotterdam is dat 100 procent.

Giftig
Aalt Bast is professor toxicologie aan Maastricht University. Hij vindt de hoeveelheid en diversiteit aan stoffen onvoorstelbaar. "Het gaat om allerlei klassen chemicaliën, die eigenlijk niet in water horen dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken. De stoffen zijn wel zwaar verdund op het moment dat ze in het oppervlaktewater terecht komen", aldus Bast. Hij legt uit dat risico en giftigheid verschillend zijn. "Elke stof is in principe giftig, maar de impact wordt bepaald door de concentratie. Bij lage concentraties zijn stoffen niet schadelijk voor mensen als ze eraan worden blootgesteld."

Troep
Bij de bepaling welke concentraties zijn toegestaan wordt een afweging gemaakt tussen het economisch belang - in dit geval van Chemelot - en het belang van de gevolgen voor het milieu. De discussie daarover is aan het verschuiven, ten gunste van het milieu. "De eisen voor normeringen van lozingen zijn de afgelopen jaren strenger geworden. In de nieuwe vergunning zullen ook strengere normeringen worden opgenomen. Zo komt er minder troep in de Maas", vertelt Josette van Wersch van Waterschap Limburg.

Daarin wordt ook advies van drinkwaterbedrijven heel serieus genomen. "De uitdaging is om in de toekomst toe te werken naar een zogenoemde nul-lozing. Daar zijn we al over in gesprek met alle belanghebbende partijen."

De lat ligt hoger
Ook Robert Claasen, directeur van Chemelot, beaamt het belang van de drinkwaterkwaliteit. "De lat in de nieuwe vergunning ligt hoger en we zuiveren meer. We kunnen ook steeds meer meten en op tijd actie ondernemen." De nieuwe vergunningaanvraag is dan ook veel gedetailleerder dan voorheen, legt hij uit. "We zijn bezig met een duurzaamheidsslag. We moeten steeds meer, samen met de andere bedrijven, kijken hoe we vervuiling aan de bron kunnen aanpakken", aldus de directeur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen