Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Geplaatst opzondag 29 september 2019 - 16:00

Chemelot wil de komende zeven jaar 650 verschillende chemicaliën op de Maas lozen. Het gaat onder meer om uiterst giftige stoffen zoals cyanide, chloorbleekloog en ammoniak.

De vergunning van Chemelot-bedrijf Sitech voor het lozen van afvalwater in een zijtak van de Maas verloopt eind dit jaar. Sitech is te laat met het aanvragen van een nieuwe vergunning. Dat ligt uiterst gevoelig omdat de Maas een drinkwaterbron is. Het gaat volgens Waterschap Limburg en drinkwaterbedrijf WML om een van de meest complexe lozingsvergunningen van Europa.

Lees ook: Waterschap woedend over vergunningaanvraag Chemelot

Wat wordt er anders in de nieuwe vergunning, die een looptijd van zeven jaar zal hebben, ten opzichte van de huidige vergunning?

650 stoffen
Waterschap Limburg is de vergunningverlener. Volgens directeur Jelle Roorda volgt de nieuwe vergunning dezelfde lijn als de huidige. Op het Chemelot-terrein liggen tientallen fabrieken die samen 650 stoffen lozen. "De lijst met stoffen is wel langer geworden. Een norm moet worden toegepast op tien procent van de stoffen. De andere zijn niet giftig of de concentratie is te laag."

Gevolgen
Hoewel risicovolle stoffen in lage concentraties geloosd mogen worden, is het de vraag wat de gevolgen zijn voor de (drink)waterkwaliteit. Het gaat immers om een grote hoeveelheid stoffen die ook nog met elkaar gecombineerd worden. Limburg is voor ongeveer 25 procent van de drinkwatervoorziening afhankelijk van de Maas. In Rotterdam is dat 100 procent.

Giftig
Aalt Bast is professor toxicologie aan Maastricht University. Hij vindt de hoeveelheid en diversiteit aan stoffen onvoorstelbaar. "Het gaat om allerlei klassen chemicaliën, die eigenlijk niet in water horen dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken. De stoffen zijn wel zwaar verdund op het moment dat ze in het oppervlaktewater terecht komen", aldus Bast. Hij legt uit dat risico en giftigheid verschillend zijn. "Elke stof is in principe giftig, maar de impact wordt bepaald door de concentratie. Bij lage concentraties zijn stoffen niet schadelijk voor mensen als ze eraan worden blootgesteld."

Troep
Bij de bepaling welke concentraties zijn toegestaan wordt een afweging gemaakt tussen het economisch belang - in dit geval van Chemelot - en het belang van de gevolgen voor het milieu. De discussie daarover is aan het verschuiven, ten gunste van het milieu. "De eisen voor normeringen van lozingen zijn de afgelopen jaren strenger geworden. In de nieuwe vergunning zullen ook strengere normeringen worden opgenomen. Zo komt er minder troep in de Maas", vertelt Josette van Wersch van Waterschap Limburg.

Daarin wordt ook advies van drinkwaterbedrijven heel serieus genomen. "De uitdaging is om in de toekomst toe te werken naar een zogenoemde nul-lozing. Daar zijn we al over in gesprek met alle belanghebbende partijen."

De lat ligt hoger
Ook Robert Claasen, directeur van Chemelot, beaamt het belang van de drinkwaterkwaliteit. "De lat in de nieuwe vergunning ligt hoger en we zuiveren meer. We kunnen ook steeds meer meten en op tijd actie ondernemen." De nieuwe vergunningaanvraag is dan ook veel gedetailleerder dan voorheen, legt hij uit. "We zijn bezig met een duurzaamheidsslag. We moeten steeds meer, samen met de andere bedrijven, kijken hoe we vervuiling aan de bron kunnen aanpakken", aldus de directeur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen