Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot Regio eerste Europese Circular Hub

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 18:33

Limburg moet een circulaire samenleving worden. Bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en bewoners moeten een samenleving creëren waarin zorgvuldig wordt omgegaan met grondstoffen en waar afval als grondstof voor nieuwe producten moet dienen.

Dat staat in de Ontwikkelagenda Circular Hub.

Aantrekkingskracht
Kloppend hart van de hub moeten het chemisch industrieterrein Chemelot in Geleen en de Brightlands campus worden. Door vol in te zetten op een circulaire industrie moet Limburg aantrekkelijk worden voor nieuwe bedrijven die zich richten op hergebruik van grondstoffen. Daardoor worden duizenden nieuwe banen gecreëerd en zullen zich ook meer studenten in de regio vestigen. Dat is weer goed voor de stadscentra en woonwijken in de omgeving, zo denken de opstellers van de agenda.

De ontwikkelagenda is opgesteld door een brede alliantie, bestaande uit de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, Chemelot Industriepark, Brightlands Chemelot campus, DSM, Brightsite, Brightlands Materials Center, AMI-BM, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Vista en CHILL.

Proeftuinen
Met de Circular Hub geeft Limburg gehoor aan een oproep van het rijk. Dat nodigde in 2019 de regio uit om als proeftuin te fungeren. Ook drie andere regio’s zijn voor dit Interbestuurlijke Programma (IBP) aangewezen. De regio’s moeten experimenteren met vernieuwende manieren van samenwerken.

Al goed op weg
Volgens de alliantie is de regio rond Chemelot de ideale plek voor het eerste Europese circulaire knooppunt. Op het chemisch bedrijventerrein zijn al veel initiatieven waarbij nieuwe materialen worden ontwikkeld of hergebruikt. Zo verwerkt Ioniqa gebruikt PET-plastic tot nieuwe grondstoffen, wordt er al tapijtafval verwerkt tot grondstoffen voor matrassen, start Sabic met een plastic-recyclefabriek en levert een zonnepark al een deel van de benodigde elektriciteit. Loek Radix, CEO van Chemelot: "Wij staan niet aan de start, wij zijn allang op weg met het experimenteren, invoeren en opschalen van kansrijke circulaire innovaties."

Provincie trots
Gedeputeerde Ruud Burlet is trots op de ontwikkeling rond Chemelot. “Deze regio staat straks bekend als de voortrekker op het gebied van circulair ondernemen, circulaire innovaties en circulair onderwijs.”

Hoeveel geld beschikbaar komt voor de plannen is niet bekend.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen