Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot loost opnieuw omstreden stof in de Maas

Geplaatst opmaandag 3 oktober 2016 - 12:06

Er zijn opnieuw hoge concentraties omstreden stoffen geloosd in de Maas. De stoffen komen van industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen.

Het gaat vooral om de stof melamine. Die werd voor de zomer in hoge concentraties aangetroffen in het gezuiverde afvalwater van Sitech. Dat is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het zuiveren van het afvalwater afkomstig van Chemelot.

Schrikt je rot
Het Limburgse waterbedrijf WML wil dat er paal en perk wordt gesteld aan deze stof. "Je schrikt je weer rot, na de incidenten vorig jaar met pyrazool, als er weer een stof opduikt waarvan je moet zien te achterhalen wat het is en waar die vandaan komt," laat een woordvoerder van WML weten. "Maar alle seinen gingen weer even op rood."

Melamine, is een chemische samenstelling die onder meer wordt gebruikt in het maken van kunststoffen. Bijvoorbeeld voor het maken van keukengerei en harde plastic schalen.

Niets fout gedaan
Sitech
vindt dat ze niets fout heeft gedaan. Dit omdat er in de vergunning voor het bedrijf geen norm is opgenomen voor de hoeveelheid melamine die mag worden geloosd. WML is daarvan op de hoogte, maar eist nu dat er toch afspraken over worden gemaakt in de vergunning. Die afspraken moeten zijn gebaseerd op een landelijke norm die er gaat komen.

Door de lozing van pyrazool kon het water uit de Maas vorig jaar lange tijd niet worden gebruikt voor het maken van drinkwater. Bij deze nieuwe vervuiling was dat niet nodig. "Uiteindelijk was een innamestop van maaswater niet nodig", zegt WML.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tijdelijk nieuwe norm voor lozing pyrazool in Maas
WML wil snel weer Maaswater gebruiken voor drinkwater
Na jaren norm voor pyrazool in Maaswater
WML maakt weer gebruik van Maaswater
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen