Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Geplaatst opzaterdag 18 september 2021 - 19:38

Industriecomplex Chemelot bij Sittard-Geleen is optimistisch over de gewenste aanleg van nieuwe buisverbindingen met de haven van Rotterdam om groener te kunnen gaan produceren.

Eerder werd de gevraagde subsidie voor dit project afgeschoten in Den Haag, maar nu staan deze nieuwe buisverbindingen weer hoog op een lijstje bij de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur, zegt Loek Radix, directeur van Chemelot.

Klimaatdoelen
Met 150 bedrijven en zestig fabrieken is Chemelot het grootste chemische industriecomplex van Nederland. Daardoor is Chemelot ook verantwoordelijk voor drie procent van de Nederlandse broeikasgasuitstoot. In 2050 willen de bedrijven op Chemelot volledig klimaatneutraal produceren, zonder enige belasting voor het milieu dus. "En om dat te bereiken hebben we nieuwe buisverbindingen nodig met de Rotterdamse haven", zegt Loek Radix.

"Onder meer voor de aanvoer van waterstof als schone brandstof en voor de afvoer van Co2 om op te slaan onder de Noordzee. Zonder die verbindingen kan Chemelot de klimaatdoelen niet halen."

Ruhrgebied
Maar die nieuwe buizen onder de grond kosten zeker één miljard euro. Eerder probeerde Chemelot via het Nationaal Groeifonds geld te krijgen voor de aanleg van nieuwe pijpleidingen, maar het Groeifonds wees dat af. Het fonds vond het toenmalige plan onvoldoende toekomstbestendig. Zo zou moeten worden geprobeerd de leidingen door te trekken naar het Ruhrgebied. Daar zouden ook voldoende bedrijven zitten die gebruik zouden willen maken van die verbindingen. Die zouden dan kunnen meebetalen aan de aanleg.

Goede hoop
"Het fonds zei dus eigenlijk: de markt moet het zelf regelen", zegt Radix. "Met die Duitse connectie zijn we ook wel bezig, maar zo eenvoudig is dat niet. Ondertussen hebben een aantal ministeries een projectgroep geformeerd die sinds kort kijkt welke grote klussen nodig zijn om de Nederlandse industrie te verduurzamen. En we staan hoog op het lijstje van die projectgroep. Dus ik heb goede hoop dat onze buizen er komen. Wie wat gaat betalen, dat is nu nog niet duidelijk." Bij de ministeries kunnen ze niet inhoudelijk reageren.

Groen licht
"We hebben de indruk dat de ministeries er echt de schouders onder zetten, met name Infrastructuur en Economische Zaken", zegt Radix. "De ministeries zitten inmiddels aardig op een lijn. Ik hoop op groen licht eind dit jaar en dat volgend jaar de eerste spade de grond in kan. Dan zouden in 2025 de eerste stoffen door de nieuwe leidingen kunnen stromen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen