Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot gematst: oude lozingsvergunning verlengd

Geplaatst opdinsdag 7 januari 2020 - 6:00

Chemelot mag een jaar langer afvalwater lozen volgens de oude lozingsvergunning, die op 31 december verliep.

Er is nog geen nieuwe vergunning voor het chemische industrieterrein.

Geen optie
Als de 55 bedrijven op het terrein geen afvalwater meer mogen lozen, moeten ze worden stilgelegd. "Dat is geen optie. Het heeft financiële en commerciële gevolgen en het beïnvloedt de werkgelegenheid", zo verklaart Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg de verlenging.

Gevoelig
Enkele maanden geleden ontstond commotie omdat Sitech, de beheerder van het afvalwater op Chemelot, te laat was met het aanvragen van een nieuwe lozingsvergunning vanaf 2020. Daardoor kon het waterschap niet voor de start van het jaar een nieuwe vergunning verlenen. De vergunning ligt extreem gevoelig vanwege de complexiteit en omdat zij over zo'n 650 stoffen gaat die via de beek Ur in de Maas worden geloosd. Jelle Roorda, directeur van Waterschap Limburg, zei destijds dat het gaat om "de meest complexe milieuvergunning van het land, zo niet van Europa".

Lees ook: Waterschap woedend over vergunningaanvraag Chemelot

Economisch belang
Van Wersch zegt dat het waterschap ook oog heeft voor economisch belang. "Daarnaast is het niet zo dat de bestaande vergunning niet deugt, maar er zijn opkomende stoffen waarvoor nog geen normering is. Die moet wel worden vastgelegd in een nieuwe vergunning."

Deadline
De in juni ingediende vergunningsaanvraag was niet volledig. Sitech krijgt nu tot 17 maart de tijd om alsnog een volledige aanvraag in te leveren. Van Wersch zegt dat er geen signalen zijn dat het bedrijf de deadline niet gaat halen. "De bal ligt nu bij Sitech. Ik ga ervan uit dat het bedrijf voor die tijd een aanvraag indient die we in behandeling kunnen nemen."

Drinkwater
Het afvalwater van Chemelot wordt geloosd op de Ur, een beek die bij Urmond in de Maas uitkomt. Stroomafwaarts bij Heel wordt er water uit de rivier gehaald om drinkwater van te maken. Drinkwaterbedrijf WML is als belanghebbende en expert bij de voorbereidingen van de vergunningaanvraag betrokken. Een woordvoerder laat weten 'uit te zien naar de nieuwe aanvraag'. "We wachten in spanning af. Hoe sneller het gaat, hoe beter."

Zowel WML als de provincie Limburg heeft ingestemd met de verlenging.

Lees ook: Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Overbruggen
Het doel van de verlenging is het overbruggen van de periode tussen het verlopen van de oude en de start van de nieuwe vergunning. De enige verandering in de voor 2020 verlengde vergunning is de looptijd. Op 31 december 2020 verloopt deze, of op het moment dat de nieuwe vergunning wordt verleend. Naar verwachting kan dit in de tweede helft van 2020.

Lees ook: Waarom de lozingsvergunning voor Chemelot zo gevoelig ligt

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen