Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot gematst: oude lozingsvergunning verlengd

Geplaatst opdinsdag 7 januari 2020 - 6:00

Chemelot mag een jaar langer afvalwater lozen volgens de oude lozingsvergunning, die op 31 december verliep.

Er is nog geen nieuwe vergunning voor het chemische industrieterrein.

Geen optie
Als de 55 bedrijven op het terrein geen afvalwater meer mogen lozen, moeten ze worden stilgelegd. "Dat is geen optie. Het heeft financiële en commerciële gevolgen en het beïnvloedt de werkgelegenheid", zo verklaart Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg de verlenging.

Gevoelig
Enkele maanden geleden ontstond commotie omdat Sitech, de beheerder van het afvalwater op Chemelot, te laat was met het aanvragen van een nieuwe lozingsvergunning vanaf 2020. Daardoor kon het waterschap niet voor de start van het jaar een nieuwe vergunning verlenen. De vergunning ligt extreem gevoelig vanwege de complexiteit en omdat zij over zo'n 650 stoffen gaat die via de beek Ur in de Maas worden geloosd. Jelle Roorda, directeur van Waterschap Limburg, zei destijds dat het gaat om "de meest complexe milieuvergunning van het land, zo niet van Europa".

Lees ook: Waterschap woedend over vergunningaanvraag Chemelot

Economisch belang
Van Wersch zegt dat het waterschap ook oog heeft voor economisch belang. "Daarnaast is het niet zo dat de bestaande vergunning niet deugt, maar er zijn opkomende stoffen waarvoor nog geen normering is. Die moet wel worden vastgelegd in een nieuwe vergunning."

Deadline
De in juni ingediende vergunningsaanvraag was niet volledig. Sitech krijgt nu tot 17 maart de tijd om alsnog een volledige aanvraag in te leveren. Van Wersch zegt dat er geen signalen zijn dat het bedrijf de deadline niet gaat halen. "De bal ligt nu bij Sitech. Ik ga ervan uit dat het bedrijf voor die tijd een aanvraag indient die we in behandeling kunnen nemen."

Drinkwater
Het afvalwater van Chemelot wordt geloosd op de Ur, een beek die bij Urmond in de Maas uitkomt. Stroomafwaarts bij Heel wordt er water uit de rivier gehaald om drinkwater van te maken. Drinkwaterbedrijf WML is als belanghebbende en expert bij de voorbereidingen van de vergunningaanvraag betrokken. Een woordvoerder laat weten 'uit te zien naar de nieuwe aanvraag'. "We wachten in spanning af. Hoe sneller het gaat, hoe beter."

Zowel WML als de provincie Limburg heeft ingestemd met de verlenging.

Lees ook: Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Overbruggen
Het doel van de verlenging is het overbruggen van de periode tussen het verlopen van de oude en de start van de nieuwe vergunning. De enige verandering in de voor 2020 verlengde vergunning is de looptijd. Op 31 december 2020 verloopt deze, of op het moment dat de nieuwe vergunning wordt verleend. Naar verwachting kan dit in de tweede helft van 2020.

Lees ook: Waarom de lozingsvergunning voor Chemelot zo gevoelig ligt

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen