Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot gaat duizenden woningen van warmte voorzien

Geplaatst opdonderdag 6 april 2017 - 21:24

Fabrieken op het Chemelotterrein in Geleen gaan vanaf 2019 minstens 5000 huizen in de omgeving van warmte voorzien.

Dat is een gevolg van de afspraken die de Nederlandse industrie heeft gemaakt met de Rijksoverheid. Minister Kamp dreigde de energie-intensieve industrie met wettelijke maatregelen om energie te besparen. Dat is nu niet meer nodig omdat de bedrijven zelf hebben beloofd om flink energie te gaan besparen. Daarmee zal de uitstoot van CO2 volgens de minister dalen.

​Chemelot gaat via het Groene Net overtollige bedrijfswarmte leveren aan woningen.

Energie over
Bert
Bosman van Sabic, één van de grotere bedrijven op Chemelot: "Er wordt veel energie gebruikt, maar er blijft nog altijd veel energie over waar bewoners van kunnen profiteren. Vanaf 2019 kunnen huizen warmte krijgen die uit een Naftakraker komt. Dat kan pas in 2019 omdat dan een grote onderhoudsbeurt gepland is voor Naftakraker Olifins 4 op Chemelot."

5000 woningen
De fabrieken op Chemelot kunnen een nog onbekend aantal huizen in de omgeving gaan verwarmen. Maar de eerste hoeveelheid warmte kan geleverd gaan worden aan 5000 woningen. "Als er dan nog meer vraag is naar warmte, dan kunnen we op zoek naar een andere warmtebron dan een naftakraker. Dan kunnen we de volgende 5000 huizen warmte leveren", legt Bosman uit.

De bedrijven op Chemelot denken op deze manier te voldoen aan het Energieakkoord met minister Kamp. Maar Sabic denkt dat er op termijn nog meer CO2-reductie kan worden gehaald. Niet door te besparen op energie, maar door gebruik van biologische brandstoffen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Fabriek op Chemelot-terrein stilgelegd na storing
Wit poeder bedekt Geleense wijk Lindenheuvel
Weer poeder uitgestoten door fabriek Chemelot
Storing op Chemelot: mogelijk poeder uitgestoten
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen