Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot gaat duizenden woningen van warmte voorzien

Geplaatst opdonderdag 6 april 2017 - 21:24

Fabrieken op het Chemelotterrein in Geleen gaan vanaf 2019 minstens 5000 huizen in de omgeving van warmte voorzien.

Dat is een gevolg van de afspraken die de Nederlandse industrie heeft gemaakt met de Rijksoverheid. Minister Kamp dreigde de energie-intensieve industrie met wettelijke maatregelen om energie te besparen. Dat is nu niet meer nodig omdat de bedrijven zelf hebben beloofd om flink energie te gaan besparen. Daarmee zal de uitstoot van CO2 volgens de minister dalen.

​Chemelot gaat via het Groene Net overtollige bedrijfswarmte leveren aan woningen.

Energie over
Bert
Bosman van Sabic, één van de grotere bedrijven op Chemelot: "Er wordt veel energie gebruikt, maar er blijft nog altijd veel energie over waar bewoners van kunnen profiteren. Vanaf 2019 kunnen huizen warmte krijgen die uit een Naftakraker komt. Dat kan pas in 2019 omdat dan een grote onderhoudsbeurt gepland is voor Naftakraker Olifins 4 op Chemelot."

5000 woningen
De fabrieken op Chemelot kunnen een nog onbekend aantal huizen in de omgeving gaan verwarmen. Maar de eerste hoeveelheid warmte kan geleverd gaan worden aan 5000 woningen. "Als er dan nog meer vraag is naar warmte, dan kunnen we op zoek naar een andere warmtebron dan een naftakraker. Dan kunnen we de volgende 5000 huizen warmte leveren", legt Bosman uit.

De bedrijven op Chemelot denken op deze manier te voldoen aan het Energieakkoord met minister Kamp. Maar Sabic denkt dat er op termijn nog meer CO2-reductie kan worden gehaald. Niet door te besparen op energie, maar door gebruik van biologische brandstoffen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Fabriek op Chemelot-terrein stilgelegd na storing
Wit poeder bedekt Geleense wijk Lindenheuvel
Weer poeder uitgestoten door fabriek Chemelot
Storing op Chemelot: mogelijk poeder uitgestoten
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen