Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot-fabriek benoemd tot Nationaal Icoon

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 7:50

Start-up Ioniqa Technologies uit Eindhoven, waarvan de fabriek op de Brightlands Campus in Geleen ligt, is door het kabinet benoemd tot Nationaal Icoon.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat noemde het bedrijf een 'Nederlandse oplossing voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van hergebruik van materialen'.

Recyclen
Ioniqa heeft een energie-zuinige methode ontwikkeld om gekleurd PET-plastic volledig te kunnen recyclen. Gekleurd PET zit vooral in gekleurde flessen, verpakkingen van voedingsmiddelen en textiel. Voorheen was het niet mogelijk de kleur uit PET-afval te halen en op die manier zuivere grondstoffen uit het recycleproces te krijgen, zo meldt het bedrijf op de website.

Zuivere grondstoffen
Per jaar wordt er wereldwijd vijftig miljoen ton PET geproduceerd. Tien procent van het afval wordt gerecycled. De overige negentig procent kwam terecht in de grond, verbrandingsovens of in de oceanen. Dit komt doordat de kleur er niet uit gehaald kon worden. Nu dit wel mogelijk is, kan het afval terug bewerkt worden tot grondstoffen. Als de kleur uit PET is gehaald zijn zuivere grondstoffen het resultaat. PET kan op die manier eindeloos gerecycled worden. Doel van het bedrijf is om de technologie niet alleen voor PET, maar in de toekomst ook voor andere materialen in te zetten.

Nationale Iconen
Naast Ioniqa werden ook Inreda Diabetic en Hiber benoemd tot Nationale Iconen. Deze bedrijven houden zich respectievelijk bezig met het ontwikkelen van een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes en met een wereldwijd satellietnetwerk. Uit vijftig inzendingen werden tien finalisten geselecteerd door de jury. Hierover zei de jury: "Samen illustreren de projecten de innovatieve kracht en diversiteit van Nederland. Er bestaat een serieuze kans dat alle tien de projecten op hun eigen innovatieve wijze op korte of langere termijn een impact zullen hebben op de Nederlandse economie en de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan."

Ambassadeur
Drie werden er voorgedragen aan het kabinet. De ministerraad heeft naar aanleiding daarvan besloten de titel aan de drie bedrijven toe te kennen. Alle drie krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur voor de komende drie jaar om hun ambities te realiseren.

Bekijk hier de bekendmaking van de Nationale Iconen bij De Wereld Draait Door.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen