Overslaan en naar de inhoud gaan

Chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

Geplaatst opmaandag 12 april 2021 - 6:25

Het zal maandag een stuk rustiger zijn op de Nederlandse en Limburgse wegen, want de vakbonden FNV en CNV hebben opgeroepen tot een landelijke stakingsdag in de transport en logistiek. Hoeveel chauffeurs landelijk het werk neerleggen is onduidelijk. De bonden hebben ook stakingen uitgeroepen in de metaalbedrijven. Op vrijdag 16 april en maandag 19 april zijn er 24-uursstakingen in Midden- en Zuid-Limburg. Onder meer bij VDL Nedcar, Faurecia en Thomas Regout.

Veel cao-onderhandelingen zitten momenteel muurvast, vooral vanwege geruzie over de effecten van corona. Zoals dus ook in de transport en logistiek. In Weert zijn zo'n 50 chauffeurs bijeengekomen. Via een groot scherm volgden ze de landelijke manifestatie in de transport en logistiek in Nieuwegein.

Video L1

Manifestiatie
"Het is een andere stakingsbijeenkomst dan normaal", zegt Richlinde Wackers van vakbond FNV. "De chauffeurs komen met hun eigen personenauto's en moeten vanwege corona allemaal in de auto blijven zitten. We brengen ze wel een broodje en koffie."

Plus 3,5 procent
De bonden eisen een loonstijging van 3,5 procent per 1 januari 2021, de werkgevers willen niet verder gaan dan 2 procent per 1 juli dit jaar. "Maar we willen ook regelingen om eerder te stoppen met dit werk, want het is zwaar werk", zegt Wackers van FNV. "Ook moeten er bijvoorbeeld in de vrachtwagens betere voorzieningen komen, zoals kachels en airco zonder dat de motor aan moet."

Staking logistiek- en transportsector (12 april 2021)
Foto: L1

Volgens Transport en Logistiek Nederland, de vertegenwoordiger van de werkgevers in de sector, heeft corona echter gezorgd voor onzekere tijden. Daarom is er slechts beperkt ruimte voor loonstijging en andere regelingen. "Dat argument was vorig jaar misschien geldig, toen alles onzeker was", zegt Wackers. "Maar inmiddels weten we dat het geld tegen de plinten klotst, het transport is vanwege corona alleen maar toegenomen."

Corona-effect
De twist over het corona-effect legt momenteel een hele reeks cao-onderhandelingen plat. In heel 2020 werden 187 cao's afgesloten, normaal zijn dat er zo'n 300. En die trend zet zich dit jaar voort. Volgens werkgeversvereniging AWVN zijn er dit jaar tot medio maart 62 nieuwe akkoorden afgesloten, tegen 81 vorig jaar en gemiddeld 90 in de afgelopen zeven jaar. Bijna anderhalf miljoen werknemers zitten op dit moment zonder een nieuwe cao. Het gaat naast de transportsector ook onder meer om supermarktmedewerkers en metaalwerkers.

"Ja wij gaan de komende weken ook weer verder met acties, vooral in Midden- en Zuid-Limburg", zegt Hans Wijers, bestuurder Metaal bij de FNV. Volgens Wijers wordt er momenteel veel overgewerkt in de metaalindustrie. "En dat is een beetje vreemd, want de werkgevers zeggen dat ze geen geld hebben voor loonstijgingen en andere zaken. Maar als er veel wordt overgewerkt, wordt er toch ook veel verdiend?"

Zwaar genoeg
De bonden eisen in de cao metalektro 5 procent meer loon en de werkgevers bieden 1,1 procent. "Dat is zelfs minder dan de inflatie, dat kan niet", zegt Wijers. "Maar het gaat zeker niet alleen om meer loon. Er zijn experimenten geweest om vanaf bepaalde leeftijd minder te gaan werken, daar willen de werkgevers mee stoppen. Wij willen dat juist uitbreiden omdat het werk zwaar genoeg is en niemand tot z'n pensioen volle bak kan blijven werken."

Werkgeversvereniging FME (onder meer staalindustrie) noemde de looneisen eerder al 'onhaalbaar en onverantwoord'. De werkgevers vinden dat er rekening gehouden moet worden met de coronacrisis en dat bedrijven daar ook niet zo maar weer even van zijn hersteld. De cao in de metaalsector is een van de grootste van Nederland. Onder de zogeheten metalektro-cao vallen zo’n 160.000 werknemers.

Video L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen