Overslaan en naar de inhoud gaan

Château Neercanne schrijft wijn uit grotten af

Geplaatst opvrijdag 28 juli 2017 - 15:21

De wijnvoorraad die sterrenrestaurant Château Neercanne in Maastricht in de grotten bewaart, kan worden afgeschreven.

"De wijn is misschien nu nog niet verkeerd, maar over een half jaar of een jaar kan de wijn toch om zijn", zegt directeur Peter Harkema van het hotel, dat bezig is om de schade op te maken na de grotbrand. De wijn zal niet meer aan de gasten worden geschonken. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Aangetast
Het restaurant is te rade gegaan bij wijndeskundigen in Frankrijk. Harkema: "Wat roet en pek doet met wijn is niet goed natuurlijk". Die roet en pek nestelen zich volgens deskundigen samen met een olie-achtige stof in de minimale ruimte tussen de kurk en de capsule, daardoor wordt de wijn in de fles aangetast.

Handtekeningen
Maar er is ook goed nieuws. De handtekeningen die beroemdheden in de grot hebben achtergelaten zijn niet aangetast. De handtekeningen variëren van coureur Max Verstappen tot de politici die Maastricht tijdens de Eurotop bezochten. Ook is er in de grotten van het kasteel geen instortingsgevaar.

Zie ook: Video: Exclusief kijkje in grotten Cannerberg na brand

Afgeschreven
Wel is er volgens Harkema - die zelf binnen heeft kunnen kijken - roet, rook en pekschade aan bijvoorbeeld de bijgebouwen, de keuken en de feestgrot. Met ventilatoren wordt nu de rook lucht uit de grotten verdreven. Alle spullen zijn eruit gehaald. Veel, bijvoorbeeld het meubilair, is afgeschreven en gaat weg. Sommige dingen kunnen worden schoongemaakt. Harkema geeft aan dat hij goed is verzekerd.

Een grote familie
Ondertussen werken medewerkers van het château er hard aan om de zaak gewoon te runnen. "We wisten vorige week vrijdag 'dat gaat mis' en hebben meteen een plan de campagne gemaakt." Zo vinden de trouwerijen die in het weekend gepland zijn, plaats in een tent in de tuin. Ook het restaurant is gewoon open. Harkema prijst zijn personeel: "Hoe flexibel men hier is op het château, het is een grote familie. Het gaat perfect".

Eerder deze week werd al duidelijk dat Châuteau Neercanne vele tonnen schade zou hebben door de hooi- en strobrand in de nabijgelegen grotten. Die grotten staan in verbinding met de grotten onder het kasteel.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tonnen schade bij sterrenrestaurant door brand grotten
Zorgen om rookschade aan historisch tableau Neercanne
Restaurant Horeca Uiteten
De Leuf verliest tweede Michelin-ster
Duizenden flessen wijn vernietigd na grotbrand
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen