Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chaos bij provincie: helft EU-subsidies niet uitgekeerd'

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 6:36

De verdeling van Europese subsidies in de Euregio Maas-Rijn heeft volgens NRC jarenlang achterstand opgelopen door een administratieve chaos en mismanagement bij de Provincie Limburg.

Van de 96 miljoen euro die beschikbaar was in de periode 2014-2020 is nog maar 39 miljoen euro verdeeld, schrijft NRC. Meer dan de helft heeft dus nooit een bestemming gekregen. Niet besteed geld moet terug naar Brussel.

Interreg
Limburg is onderdeel van de Interreg Euregio Maas-Rijn. Het gebied rond Maastricht, Hasselt, Luik en Aken is één van de zestig grensregio's in Europa. Die regio's kunnen vanuit de Europese Commissie rekenen op subsidie voor projecten die de grens overschrijden. De Provincie Limburg is verantwoordelijk om deze subsidies in de Euregio Maas-Rijn te verdelen.

Klachtbrieven
NRC heeft verschillende kopieën in handen van klachtbrieven die de provincie heeft ontvangen over de uitvoering van het programma. Daaruit concludeert de krant dat de communicatie tussen de aanvragers en het subsidiebureau op het provinciehuis stroef verloopt. Zo worden genomen besluiten alsnog teruggedraaid en zouden de regels voor verantwoording halverwege projecten worden aangepast.

Het leidt tot ongenoegen en een stuwmeer aan projecten die wachten op goedkeuring.

Tik op vingers van EU
De krant schrijft ook dat de provincie al in 2018 op de vingers is getikt door de Europese Commissie na "aanhoudende problemen". Ook een jaar later was daar nog steeds sprake van, blijkt uit een brief van eind 2019. Daarin schreef de commissie over een "ernstige tekortkoming".

Gedeputeerde: 'Moet minder bureaucratisch'
In 2015 vond de VVD in het Limburgs Parlement het onvoorstelbaar dat van de Europese Interreg-subsidies 20 procent opging aan administratieve lasten. Toenmalig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans was het met de kritiek eens. "Het moet inderdaad minder stroperig en minder bureaucratisch", zei hij toen. "Als we dan een tik op de vingers krijgen, komt dat deels door onze zelf gekozen houding. Van dat spanningsveld moeten we ons bewust zijn", aldus Koopmans.

Lees ook: VVD over Interreg-subsidies: 'Het is van de gekke'

Dubbele pet
Mark Vos is volgens NRC als coördinator verantwoordelijk voor de problemen. Hij erkent de problemen, maar zegt tegen de krant dat de vertraging er al was toen hij aantrad als coördinator.

In de klachtbrieven wordt hij gewezen op zijn dubbele pet. Hij is namelijk burgemeester van Riemst, een buurgemeente van Maastricht. Vos gaat als burgemeester in de Euregio tegelijkertijd over de verdeling van subsidies. Zelf denkt hij dat dat een spanningsveld kan zijn, maar Vos ziet het niet uitmonden in een conflict. Hij wijst op een procedure om belangenvermenging te voorkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen