Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chaos bij asielzoekerscentrum in Van Hornekazerne Weert'

Geplaatst opwoensdag 16 september 2015 - 13:47

Een chaos. Zo omschrijft burgemeester Jos Heijmans van Weert de situatie die hij woensdag aantrof in het nieuwe asielzoekerscentrum in de Van Hornekazerne.

De vluchtelingen waren zichtbaar met grote haast naar de opvang gebracht, terwijl de begeleiding en hulpverlening nog goed op gang moeten komen.

Stapels kleding
Veel Weertenaren melden zich als vrijwilliger aan, maar kunnen pas volgende week benaderd worden. Eerst moeten dringender zaken geregeld worden. Zoals keukens en de spullen die eerst gesorteerd moeten worden. Kleding bijvoorbeeld, binnengebracht voor de WelkomstWinkel. Hele stapels liggen tegen de muur.

Kop koffie
Asielzoekers lopen woensdag de kazerne in en uit, vragen de weg naar de winkels, enkele kilometers verderop. Een nieuwe buslading met asielzoekers uit Syrië komt binnen; de mannen, vrouwen en kinderen krijgen een kop koffie in de kantine en kijken onwennig om zich heen.

Iedereen optrommelen
Duizend mensen worden in Weert opgevangen. "Toen de eerste vijfhonderd dinsdagavond aankwamen, waren er maar twee mensen op de kazerne", zei Robert Ploeg, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA. "We moesten inderhaast iedereen optrommelen."

Niet welkom
Buurtbewoners staan aan de overkant van de Kazernelaan en slaan de bewegingen op het kazerneterrein gade. Hun gezichten verraden gemengde gevoelens. Een boze man stopt met zijn auto en trekt de vluchtelingen verwensend spandoeken van de omheining voor de kazernepoort. Spandoeken, waarop een welkomsttekst stond. Voor hem zijn ze niet welkom.

Station
Een jonge asielzoeker laat een briefje zien, 'station' staat erop, en dan 'vliegveld'. Iemand wijst hem waar het station ligt. De man, rugzak over zijn schouders, rent weg van de kazerne. "Die zien we niet meer terug", zegt iemand. Een andere man bedekt zijn gezicht met een sjaal, wil niet op de foto. Maar de gezichten van de meeste mannen, vrouwen en kinderen klaren zienderogen op als ze vriendelijk worden toegesproken door nieuwsgierigen uit de regio.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Poorten azc Weert waren bijna etmaal gesloten
250 Weertenaren bezoeken bijeenkomst over azc
Burgemeester Weert uit kritiek op communicatie COA
Burgemeester maakt einde aan hongerstaking in azc Weert
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen