Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Chaos bij asielzoekerscentrum in Van Hornekazerne Weert'

Geplaatst opwoensdag 16 september 2015 - 13:47

Een chaos. Zo omschrijft burgemeester Jos Heijmans van Weert de situatie die hij woensdag aantrof in het nieuwe asielzoekerscentrum in de Van Hornekazerne.

De vluchtelingen waren zichtbaar met grote haast naar de opvang gebracht, terwijl de begeleiding en hulpverlening nog goed op gang moeten komen.

Stapels kleding
Veel Weertenaren melden zich als vrijwilliger aan, maar kunnen pas volgende week benaderd worden. Eerst moeten dringender zaken geregeld worden. Zoals keukens en de spullen die eerst gesorteerd moeten worden. Kleding bijvoorbeeld, binnengebracht voor de WelkomstWinkel. Hele stapels liggen tegen de muur.

Kop koffie
Asielzoekers lopen woensdag de kazerne in en uit, vragen de weg naar de winkels, enkele kilometers verderop. Een nieuwe buslading met asielzoekers uit Syrië komt binnen; de mannen, vrouwen en kinderen krijgen een kop koffie in de kantine en kijken onwennig om zich heen.

Iedereen optrommelen
Duizend mensen worden in Weert opgevangen. "Toen de eerste vijfhonderd dinsdagavond aankwamen, waren er maar twee mensen op de kazerne", zei Robert Ploeg, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA. "We moesten inderhaast iedereen optrommelen."

Niet welkom
Buurtbewoners staan aan de overkant van de Kazernelaan en slaan de bewegingen op het kazerneterrein gade. Hun gezichten verraden gemengde gevoelens. Een boze man stopt met zijn auto en trekt de vluchtelingen verwensend spandoeken van de omheining voor de kazernepoort. Spandoeken, waarop een welkomsttekst stond. Voor hem zijn ze niet welkom.

Station
Een jonge asielzoeker laat een briefje zien, 'station' staat erop, en dan 'vliegveld'. Iemand wijst hem waar het station ligt. De man, rugzak over zijn schouders, rent weg van de kazerne. "Die zien we niet meer terug", zegt iemand. Een andere man bedekt zijn gezicht met een sjaal, wil niet op de foto. Maar de gezichten van de meeste mannen, vrouwen en kinderen klaren zienderogen op als ze vriendelijk worden toegesproken door nieuwsgierigen uit de regio.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Poorten azc Weert waren bijna etmaal gesloten
250 Weertenaren bezoeken bijeenkomst over azc
Burgemeester Weert uit kritiek op communicatie COA
Burgemeester maakt einde aan hongerstaking in azc Weert
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen