Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Chaos bij asielzoekerscentrum in Van Hornekazerne Weert'

Geplaatst opwoensdag 16 september 2015 - 13:47

Een chaos. Zo omschrijft burgemeester Jos Heijmans van Weert de situatie die hij woensdag aantrof in het nieuwe asielzoekerscentrum in de Van Hornekazerne.

De vluchtelingen waren zichtbaar met grote haast naar de opvang gebracht, terwijl de begeleiding en hulpverlening nog goed op gang moeten komen.

Stapels kleding
Veel Weertenaren melden zich als vrijwilliger aan, maar kunnen pas volgende week benaderd worden. Eerst moeten dringender zaken geregeld worden. Zoals keukens en de spullen die eerst gesorteerd moeten worden. Kleding bijvoorbeeld, binnengebracht voor de WelkomstWinkel. Hele stapels liggen tegen de muur.

Kop koffie
Asielzoekers lopen woensdag de kazerne in en uit, vragen de weg naar de winkels, enkele kilometers verderop. Een nieuwe buslading met asielzoekers uit Syrië komt binnen; de mannen, vrouwen en kinderen krijgen een kop koffie in de kantine en kijken onwennig om zich heen.

Iedereen optrommelen
Duizend mensen worden in Weert opgevangen. "Toen de eerste vijfhonderd dinsdagavond aankwamen, waren er maar twee mensen op de kazerne", zei Robert Ploeg, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA. "We moesten inderhaast iedereen optrommelen."

Niet welkom
Buurtbewoners staan aan de overkant van de Kazernelaan en slaan de bewegingen op het kazerneterrein gade. Hun gezichten verraden gemengde gevoelens. Een boze man stopt met zijn auto en trekt de vluchtelingen verwensend spandoeken van de omheining voor de kazernepoort. Spandoeken, waarop een welkomsttekst stond. Voor hem zijn ze niet welkom.

Station
Een jonge asielzoeker laat een briefje zien, 'station' staat erop, en dan 'vliegveld'. Iemand wijst hem waar het station ligt. De man, rugzak over zijn schouders, rent weg van de kazerne. "Die zien we niet meer terug", zegt iemand. Een andere man bedekt zijn gezicht met een sjaal, wil niet op de foto. Maar de gezichten van de meeste mannen, vrouwen en kinderen klaren zienderogen op als ze vriendelijk worden toegesproken door nieuwsgierigen uit de regio.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Poorten azc Weert waren bijna etmaal gesloten
250 Weertenaren bezoeken bijeenkomst over azc
Burgemeester Weert uit kritiek op communicatie COA
Burgemeester maakt einde aan hongerstaking in azc Weert
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen