Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chaos bij asielzoekerscentrum in Van Hornekazerne Weert'

Geplaatst opwoensdag 16 september 2015 - 13:47

Een chaos. Zo omschrijft burgemeester Jos Heijmans van Weert de situatie die hij woensdag aantrof in het nieuwe asielzoekerscentrum in de Van Hornekazerne.

De vluchtelingen waren zichtbaar met grote haast naar de opvang gebracht, terwijl de begeleiding en hulpverlening nog goed op gang moeten komen.

Stapels kleding
Veel Weertenaren melden zich als vrijwilliger aan, maar kunnen pas volgende week benaderd worden. Eerst moeten dringender zaken geregeld worden. Zoals keukens en de spullen die eerst gesorteerd moeten worden. Kleding bijvoorbeeld, binnengebracht voor de WelkomstWinkel. Hele stapels liggen tegen de muur.

Kop koffie
Asielzoekers lopen woensdag de kazerne in en uit, vragen de weg naar de winkels, enkele kilometers verderop. Een nieuwe buslading met asielzoekers uit Syrië komt binnen; de mannen, vrouwen en kinderen krijgen een kop koffie in de kantine en kijken onwennig om zich heen.

Iedereen optrommelen
Duizend mensen worden in Weert opgevangen. "Toen de eerste vijfhonderd dinsdagavond aankwamen, waren er maar twee mensen op de kazerne", zei Robert Ploeg, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA. "We moesten inderhaast iedereen optrommelen."

Niet welkom
Buurtbewoners staan aan de overkant van de Kazernelaan en slaan de bewegingen op het kazerneterrein gade. Hun gezichten verraden gemengde gevoelens. Een boze man stopt met zijn auto en trekt de vluchtelingen verwensend spandoeken van de omheining voor de kazernepoort. Spandoeken, waarop een welkomsttekst stond. Voor hem zijn ze niet welkom.

Station
Een jonge asielzoeker laat een briefje zien, 'station' staat erop, en dan 'vliegveld'. Iemand wijst hem waar het station ligt. De man, rugzak over zijn schouders, rent weg van de kazerne. "Die zien we niet meer terug", zegt iemand. Een andere man bedekt zijn gezicht met een sjaal, wil niet op de foto. Maar de gezichten van de meeste mannen, vrouwen en kinderen klaren zienderogen op als ze vriendelijk worden toegesproken door nieuwsgierigen uit de regio.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Poorten azc Weert waren bijna etmaal gesloten
250 Weertenaren bezoeken bijeenkomst over azc
Burgemeester Weert uit kritiek op communicatie COA
Burgemeester maakt einde aan hongerstaking in azc Weert
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen