Overslaan en naar de inhoud gaan

CERN wil met Limburgse instellingen beursfraude opsporen

Geplaatst opdonderdag 20 februari 2020 - 6:00

Onderzoeksinstituut CERN gaat samenwerken met kennisinstituut CORMEC in Roermond en de Universiteiten van Maastricht en Wageningen.

Ze gaan samen kijken of ze fraude op de financiële markten kunnen opsporen.

Oerknal
In het instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal. Dat gebeurt met een deeltjesversneller, waarbij onderzoekers deeltjes met enorme snelheden op elkaar laten botsen. Die botsingen leveren heel veel data op. Zo worden onder andere de krachten gemeten die vrij komen en de snelheid waarmee de protonen op elkaar botsen. Om al die data te kunnen verwerken, zijn in Zwitserland nieuwe technieken ontwikkeld. Die technieken gaan de partijen nu ook toepassen op de financiële markten.

Botsingen
“Wat in Zwitserland gebeurt in de deeltjesversneller, lijkt eigenlijk heel veel op wat er gebeurt op de beurzen”, zegt professor Joost Pennings, die verbonden is aan de Universiteiten van Wageningen (WUR) en Maastricht (UM). “Op de markten heb je bieden en laten. Als dat bij elkaar komt, krijg je botsingen. Net als bij de protonen.”

Big data
“De samenwerking tussen CERN, Universiteit Maastricht, CORMEC en WUR is een voorbeeld van hoe verschillende wetenschappen elkaar kunnen inspireren”, zegt Sittardenaar Han Dols. Hij is hoofd van de afdeling business development bij CERN: "Onze jarenlange ervaring in analyse van big data vormt een uitstekende basis voor dit project. CERN is goed in het meten van heel kleine signalen. We zijn in feite op zoek naar een speld in een hooiberg.”

CERN
Foto: L1 (Ed Leunissen)

Fraude opsporen
Met de nieuwe technieken hopen ze fraude op de financiële markten te vinden. “We gaan onder meer ‘spoofing’ opsporen”, verklaart Pennings. “Daarbij worden orders ingelegd om markten te misleiden. We gaan nu kijken of we die kunnen opsporen en voorspellen.” In CERN maken de onderzoekers onder meer gebruik van nieuw ontwikkelde software. “Maar ze kijken ook anders naar de data. Daar kunnen we iets van leren”, zegt Pennings. Ook CERN denkt beter te worden van de samenwerking. “Wij kunnen ook leren van de analyse-methodes die gebruikt worden in de financiële wereld", aldus Dols.

Voedselprijzen
CORMEC is de verbindende partij in het onderzoek. Het Roermondse kennisinstituut richt zich vooral op risico-management voor boeren. Volgens voorzitter Bas Boots is de nieuwe samenwerking van groot belang. “Er gaan veel bedragen door landbouwtermijnmarkten. Als die markten beter werken, is dat goed voor de voedselprijzen en de stabiliteit.”

Miljoenenproject
In totaal wordt de komende drie jaar 2,9 miljoen euro geïnvesteerd in het project HighLo (High Energy Physics Tools in Limit Order Book Analysis). Het grootste deel komt van de universiteiten. Ook de provincie Limburg draagt 100.000 euro bij. “We zijn trots dat een partij als CERN in onze regio neerstrijkt”, zegt gedeputeerde Joost van den Akker.

Telescoop
Volgens de gedeputeerde is de samenwerking ook belangrijk voor de lobby om de Einstein Telescoop naar de regio te krijgen. “Daar gaan we onderzoek doen naar de zwaartekrachtgolven. Naar het ontstaan van het heelal”, zegt hij. “Als we een soort hub van CERN kunnen worden, is dat natuurlijk goed voor onze lobby. Want ook in het gerenommeerde instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal.”

Gevaarlijke stoffen
CERN sluit niet uit dat het nog meer gaat samenwerken met Limburgse partijen. “We praten al met Brightlands”, zegt Dols. “Daar hebben we ook veel gemeen mee. Zo hebben wij robots die onderzoeken of ergens gevaarlijke stoffen zijn. Die kunnen ook in Limburg gebruikt worden, zegt Dols, hij denkt daarbij aan Chemelot.

Samenwerking
Het onderzoeksinstituut in Zwitserland is een samenwerkingsverband dat wordt betaald door de 23 deelnemende landen. Ook Nederland is verbonden aan CERN.

Deeltjesversneller CERN
Foto: L1 (Ed Leunissen)
Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen