Overslaan en naar de inhoud gaan

CERN wil met Limburgse instellingen beursfraude opsporen

Geplaatst opdonderdag 20 februari 2020 - 6:00

Onderzoeksinstituut CERN gaat samenwerken met kennisinstituut CORMEC in Roermond en de Universiteiten van Maastricht en Wageningen.

Ze gaan samen kijken of ze fraude op de financiële markten kunnen opsporen.

Oerknal
In het instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal. Dat gebeurt met een deeltjesversneller, waarbij onderzoekers deeltjes met enorme snelheden op elkaar laten botsen. Die botsingen leveren heel veel data op. Zo worden onder andere de krachten gemeten die vrij komen en de snelheid waarmee de protonen op elkaar botsen. Om al die data te kunnen verwerken, zijn in Zwitserland nieuwe technieken ontwikkeld. Die technieken gaan de partijen nu ook toepassen op de financiële markten.

Botsingen
“Wat in Zwitserland gebeurt in de deeltjesversneller, lijkt eigenlijk heel veel op wat er gebeurt op de beurzen”, zegt professor Joost Pennings, die verbonden is aan de Universiteiten van Wageningen (WUR) en Maastricht (UM). “Op de markten heb je bieden en laten. Als dat bij elkaar komt, krijg je botsingen. Net als bij de protonen.”

Big data
“De samenwerking tussen CERN, Universiteit Maastricht, CORMEC en WUR is een voorbeeld van hoe verschillende wetenschappen elkaar kunnen inspireren”, zegt Sittardenaar Han Dols. Hij is hoofd van de afdeling business development bij CERN: "Onze jarenlange ervaring in analyse van big data vormt een uitstekende basis voor dit project. CERN is goed in het meten van heel kleine signalen. We zijn in feite op zoek naar een speld in een hooiberg.”

CERN
Foto: L1 (Ed Leunissen)

Fraude opsporen
Met de nieuwe technieken hopen ze fraude op de financiële markten te vinden. “We gaan onder meer ‘spoofing’ opsporen”, verklaart Pennings. “Daarbij worden orders ingelegd om markten te misleiden. We gaan nu kijken of we die kunnen opsporen en voorspellen.” In CERN maken de onderzoekers onder meer gebruik van nieuw ontwikkelde software. “Maar ze kijken ook anders naar de data. Daar kunnen we iets van leren”, zegt Pennings. Ook CERN denkt beter te worden van de samenwerking. “Wij kunnen ook leren van de analyse-methodes die gebruikt worden in de financiële wereld", aldus Dols.

Voedselprijzen
CORMEC is de verbindende partij in het onderzoek. Het Roermondse kennisinstituut richt zich vooral op risico-management voor boeren. Volgens voorzitter Bas Boots is de nieuwe samenwerking van groot belang. “Er gaan veel bedragen door landbouwtermijnmarkten. Als die markten beter werken, is dat goed voor de voedselprijzen en de stabiliteit.”

Miljoenenproject
In totaal wordt de komende drie jaar 2,9 miljoen euro geïnvesteerd in het project HighLo (High Energy Physics Tools in Limit Order Book Analysis). Het grootste deel komt van de universiteiten. Ook de provincie Limburg draagt 100.000 euro bij. “We zijn trots dat een partij als CERN in onze regio neerstrijkt”, zegt gedeputeerde Joost van den Akker.

Telescoop
Volgens de gedeputeerde is de samenwerking ook belangrijk voor de lobby om de Einstein Telescoop naar de regio te krijgen. “Daar gaan we onderzoek doen naar de zwaartekrachtgolven. Naar het ontstaan van het heelal”, zegt hij. “Als we een soort hub van CERN kunnen worden, is dat natuurlijk goed voor onze lobby. Want ook in het gerenommeerde instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal.”

Gevaarlijke stoffen
CERN sluit niet uit dat het nog meer gaat samenwerken met Limburgse partijen. “We praten al met Brightlands”, zegt Dols. “Daar hebben we ook veel gemeen mee. Zo hebben wij robots die onderzoeken of ergens gevaarlijke stoffen zijn. Die kunnen ook in Limburg gebruikt worden, zegt Dols, hij denkt daarbij aan Chemelot.

Samenwerking
Het onderzoeksinstituut in Zwitserland is een samenwerkingsverband dat wordt betaald door de 23 deelnemende landen. Ook Nederland is verbonden aan CERN.

Deeltjesversneller CERN
Foto: L1 (Ed Leunissen)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen