Overslaan en naar de inhoud gaan

Centimeterverschil: Limburgers komen te kort

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 7:01

Limburg heeft de kleinste inwoners van Nederland. Mannen van 19 jaar of ouder meten gemiddeld zo'n 178,5 centimeter. Vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie hebben een gemiddelde lichaamslengte van 165,3 centimeter.

Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarin geven respondenten zelf hun lengte en gewicht aan.

Opkijken
Limburgers moeten het meest opkijken tegen Friezen. De gemiddelde lengte die mannen uit die provincie hebben, is bijna 182 centimeter. De meetlat bij Friese vrouwen staat gemiddeld op 168,6 cm. Zij zijn ruim drie centimeter langer dan Limburgse vrouwen.

Overigens moeten vrouwen uit onze provincie ook op hun tenen staan om mannelijke provinciegenoten recht in de ogen te kunnen kijken. Het lengteverschil tussen een Limburgse man en vrouw is ruim 13 centimeter.

Lees ook: Kleine Limburger trekt landelijk gemiddelde omlaag

Kortst
Uit eerder onderzoek bleek al dat immigranten korter zijn dan geboren Nederlanders. Maar als zij niet worden meegenomen in het onderzoek, blijken Limburgers samen met Brabanders nog steeds het kortst te zijn. Volgens Klaas-Jan Hajema van GGD Zuid-Limburg wordt de lengte grotendeels bepaald door de biologische ouders. "Wat ook meespeelt is migratie. In Limburg komen meer mensen uit Zuid-Europa, waar de mensen gemiddeld kleiner zijn."

Gegroeid
Verder blijkt uit de Gezondheidsenquête dat de lichaamslengte van mannen en vrouwen sinds 1981 met enkele centimeters is toegenomen. Mannen (3,8 centimeter) zijn in die jaren wat harder gegroeid dan vrouwen (1,5 centimeter).

Breedte
Behalve de toename in de hoogte zijn Nederlanders ook in de breedte gegroeid. Een man is tussen 1981 en 2018 bijna 2,3 kilogram zwaarder geworden per centimeter toegenomen lichaamslengte. Bij een vrouw gaat het om het dubbele; 4,7 kilogram. "Voeding speelt een minder grote rol, aangezien we in heel Nederland hetzelfde kunnen eten", aldus Hajema. "Dat we dus meer uitzetten in de breedte, is te wijten aan ons voedingspatroon en te weinig lichaamsbeweging."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen