Overslaan en naar de inhoud gaan

Centimeterverschil: Limburgers komen te kort

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 7:01

Limburg heeft de kleinste inwoners van Nederland. Mannen van 19 jaar of ouder meten gemiddeld zo'n 178,5 centimeter. Vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie hebben een gemiddelde lichaamslengte van 165,3 centimeter.

Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarin geven respondenten zelf hun lengte en gewicht aan.

Opkijken
Limburgers moeten het meest opkijken tegen Friezen. De gemiddelde lengte die mannen uit die provincie hebben, is bijna 182 centimeter. De meetlat bij Friese vrouwen staat gemiddeld op 168,6 cm. Zij zijn ruim drie centimeter langer dan Limburgse vrouwen.

Overigens moeten vrouwen uit onze provincie ook op hun tenen staan om mannelijke provinciegenoten recht in de ogen te kunnen kijken. Het lengteverschil tussen een Limburgse man en vrouw is ruim 13 centimeter.

Lees ook: Kleine Limburger trekt landelijk gemiddelde omlaag

Kortst
Uit eerder onderzoek bleek al dat immigranten korter zijn dan geboren Nederlanders. Maar als zij niet worden meegenomen in het onderzoek, blijken Limburgers samen met Brabanders nog steeds het kortst te zijn. Volgens Klaas-Jan Hajema van GGD Zuid-Limburg wordt de lengte grotendeels bepaald door de biologische ouders. "Wat ook meespeelt is migratie. In Limburg komen meer mensen uit Zuid-Europa, waar de mensen gemiddeld kleiner zijn."

Gegroeid
Verder blijkt uit de Gezondheidsenquête dat de lichaamslengte van mannen en vrouwen sinds 1981 met enkele centimeters is toegenomen. Mannen (3,8 centimeter) zijn in die jaren wat harder gegroeid dan vrouwen (1,5 centimeter).

Breedte
Behalve de toename in de hoogte zijn Nederlanders ook in de breedte gegroeid. Een man is tussen 1981 en 2018 bijna 2,3 kilogram zwaarder geworden per centimeter toegenomen lichaamslengte. Bij een vrouw gaat het om het dubbele; 4,7 kilogram. "Voeding speelt een minder grote rol, aangezien we in heel Nederland hetzelfde kunnen eten", aldus Hajema. "Dat we dus meer uitzetten in de breedte, is te wijten aan ons voedingspatroon en te weinig lichaamsbeweging."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen